Af Ritzau - 17/08-16 06:02

To uger tilbage: Bliv klar til DHL-stafettenTo uger tilbage: Bliv klar til DHL-stafetten

Selv om du ikke føler dig i form til at skulle repræsentere firma-løbetrøjen endnu, så er der stadig håb. Men du skal ikke skade dig selv.

Der er kun to uger tilbage, inden du skal ud at løbe sammen med dine kolleger til DHL-stafetten. Men du er endnu ikke begyndt at træne op.

Det kan du med fordel begynde at gøre i dag, så du mindsker risikoen for at falde om med sidestik eller kramper i begge ben. Men du skal ikke forvente at blive en superløber på få uger.

- To uger er et meget kort perspektiv. Sener og led tager flere måneder at hærde op, og der går også flere uger, inden du for alvor kan flytte din form, vurderer løbetræner og ultraløber Rune Darling, der dog stadig anbefaler ude-af-form-motionister at komme ud på et par små, lette ture, inden det endelige løb.

Den vurdering bakkes op af en tidligere mangedobbelt danmarksmester på flere forskellige løbedistancer.

- Det er et spørgsmål om at tage sine forholdsregler og sætte tempoet meget, meget ned i starten, lyder det grundlæggende råd fra løbetræner Henrik Them.

- Hvis man er på et stadie, hvor man tænker, at "fem kilometer er for langt, jeg har fået nogle ekstra kilo på sidebenene eller jeg har været lidt skadet", så er det bedste i første omgang at komme ud at gå nogle ture inden løbet, siger Henrik Them til Ritzau Fokus.

Arrangørerne bag DHL-stafetten kalder det "verdens største motionsløb", og sidste år var deltagerlisten 206.850 navne lang.

I år løbes 5x5-stafetløbet både i København, Odense, Aalborg, Aarhus og Aabenraa i slutningen af august og de første dage i september.

Det betyder også, at der ikke er længe til, at du skal ud blandt tusindvis af andre motionsløbere, der alle har tænkt sig at gennemføre de fem kilometer i så pæn en tid som muligt, inden de skal aflevere depechen videre til en af deres fire kolleger.

Her er det vigtigt, at du ikke lader dig påvirke af kollegialt pres.

- Man vil gerne gøre det så godt over for sine kolleger som muligt. Men det er en helt klassisk DHL-begynderfejl, som jeg ser, hvert eneste år. Folk tror, at de kan flytte bjerge på kort tid, og så får de en dårlig oplevelse med løbet, hvor de ender med at kaste blod op og nærmest tage livet af sig selv, fortæller løbetræner Rune Darling.

Hvis man er skadet, eller af andre grunde ikke føler sig i stand til at gennemføre fem kilometer i noget, der minder om løb, så har man også mulighed for at stille op i disciplinen "walk". Det er, som navnet antyder, en gåtur på den samme distance.

- Det er vigtigt at huske på, at det her er et socialt arrangement, hvor det gælder om at hygge sig med sine kolleger, lyder det fra Henrik Them.

- Det bedste vil være at få en positiv oplevelse med DHL, så man måske får lyst til at gøre det igen. Det her er altså ikke et eliteløb, hvor det gælder om at komme først. Det gælder om at have det sjovt sammen og finde ud af, at sådan kan løb altså også være, udtaler den tidligere danmarksmester.

Fem gode råd:

1. Løb en rolig tur i dag, så du kan få en positiv oplevelse. Du må gerne stoppe op og gå undervejs.

2. Læg ud i et stille og roligt tempo, både når du træner, og når du skal løbe selve løbet. Der er reel risiko for skader på din første tur, hvis du endnu ikke har løbet i 2016.

3. Hold dig fra ambitiøse intervalprogrammer. Du skal ikke presse dig selv for meget i starten. Der er ingen forskning, der viser, at hård træning er bedre træning. Slet ikke i begyndelsen.

4. Aftal en løbetur med en kollega. På den måde forpligter det, og I motiverer hinanden positivt. Og hold fast i den ugentlige løbetur - også efter DHL-stafetten.

5. Brug selve løbet som en sjov, positiv oplevelse, der muligvis giver dig lyst til at løbe mere fremover. Brug din halvdårlige tid som en sammenlignelig motivator, du kun kan forbedre fremover.

Kilder: Rune Darling, løbetræner, Henrik Them, løbetræner.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx