Af Ritzau - 21/12-16 11:05

Sådan tjener du penge på din bil i juleferienSådan tjener du penge på din bil i juleferien

Holder bilen i garagen i juledagene, kan du tjene penge på at udleje den i stedet. Mange ønsker nemlig at køre på juleferie i lejet bil.

Hvis din bil alligevel holder stille i juleferien, bør du måske overveje at leje den ud. Delebilsselskaber som Snappcar og Gomore forsøger i øjeblikket at få flere bilejere med stillestående biler med på delebilsvognen.

Ifølge Gomore er der "rekordhøj efterspørgsel" på lejebiler op til denne jul, siger pressechef i Gomore, Mikkel Winther.

- Der bliver lejet biler ud i hele landet, men efterspørgslen er mest konstant i de større byer. Det er også her, at vi begynder at nærme os "udsolgt". Så hvis man har overvejet at leje sin bil ud, så er det et rigtig godt tidspunkt at prøve det af, mener han.

Det er simpelt at komme i gang med at udleje sin bil. Man opretter den i selskabernes databaser, uploader et billede eller to, fortæller hvornår bilen er ledig, og hvad lejeprisen er pr. dag.

Hvis der er skader på bilen, skal man angive dem på det lejeblad, som lejer og udlejer skriver under på for at sikre, at bilen kommer tilbage i samme stand, som man afleverer den.

Under udlejningen er bilen dækket af selskabernes særlige forsikringer, så man er dækket, hvis der skulle ske et uheld.

Så hvad kan man tjene?

I princippet er det helt op til udlejeren at fastsætte udlejningsprisen. Men ifølge Mikkel Winther fra Gomore er det en god idé at tage udgangspunkt i, hvad andre ejere tager for lignende biler.

- Og så skal man bare bruge sin sunde fornuft, tilføjer han.

Lad os tage et konkret eksempel, hentet fra GoMores platform:

- Du udlejer en Audi A3 (2005) i tre døgn. Lejeren kan køre op til 650 kilometer "gratis" under lejemålet. Han eller hun betaler selv brændstof. Lejeren vælger at tilkøbe 200 kilometer ekstra, som ikke indgår i den oprindelige pakke.

Regnestykket ser herefter således ud:

- 395 kroner x 3 dage = 1185 kroner.

- 200 ekstra kilometer = 250 kroner.

- Gomore gebyr (20 procent) = -287 kroner.

Indtægt i alt: 1148 kroner.

Derudover skal man svare skat af sine indtægter ved billeje, i modsætning til de indtægter du henter, når du har betalende passagerer med i bilen.

Men det er ikke hele indtægten, som er skattepligtig.

For eksempel må du fratrække en procentdel af bilens anslåede årlige værditab, alt afhængig af hvor mange kilometer den har kørt under udlejning set i forhold til det samlede antal kørte kilometer.

Det lyder - og er - relativt kompliceret at regne ud, og både Gomore og det konkurrerende firma, hollandske Snappcar, har af samme grund efterlyst politisk vilje til at forsimple reglerne.

For eksempel ved at vedtage en ordning, der minder om den, der er indført for danske sommerhuse, hvor de første 21.000 kroner udlejningskroner er skattefrie igennem bundfradraget.

Og skatteminister Karsten Lauritzen er tilsyneladende lydhør. I september udtalte han til Berlingske, at Danmark skal være "et mekka for deleøkonomi".

Derfor ønsker han, at hele markedet for deleøkonomi slipper for "gamle rigide skatteregler". Præcis, hvad ministeren mente, er dog indtil videre uklart.

Fakta: Flere eksempler på indtægt:

Peugeot 308 SW fra 2015 - syv dage inklusive op til 900 kilometer:

- 650 kroner x syv dage = 4.550 kroner.

- Perioderabat, fordi lejen er en uge eller længere = -650 kroner.

- Gomore gebyr (20 procent) = -780 kroner.

Indtægt i alt: 3.120 kroner.

Tesla Model S P90D fra 2016 - to dage inklusive op til 300 kilometer.

- 2.450 kroner x to dage = 4.900 kroner.

- Gomore gebyr (20 procent) = -980 kroner.

Indtægt i alt = 3.920 kroner.

Skatten:

- Din bil har kørt 30.000 kilometer, hvor 5000 af dem er som udlejet. Indtægten ved udlejning har før gebyr til Gomore været på 14.000 kroner.

- Årets samlede biludgifter eksklusive værditab har udgjort 30.000 kr. Årets anslåede værditab på bilen har været på 18.000 kr.

Regnestykket ser sådan her ud:

- Lejeindtægt = 14.000 kroner.

- Gomore gebyr = -2.800 kroner.

En sjettedel af årets biludgifter = -5.000 kroner.

En sjettedel af bilens værditab i indkomståret -3.000 kroner.

Skattepligtig indkomst: 3.200 kroner

Kilder: gomore.dk, skat.dk.

/ritzau/FOKUS

Rettelse, 21/12 kl. 11.02: 780 kroner er rettet til 287 kroner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Weinstein kan løslades med en fodlænke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx