Af Ritzau - 24/09-16 14:35; Opdateret: 24/09-16 15:49

Nyrup erklærer sig enig i at antal betyder nogetNyrup erklærer sig enig i at antal betyder noget

Nyrup nævner ikke DF direkte i sin tale til S-kongres, hvor han tordner mod ureguleret globalisering.

Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark, betyder noget. Den pointe har den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, gentaget igen og igen, siden hun overtog formandsposten i partiet sidste år.

Og den nuværende partiformand har ret, lyder det fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der lørdag taler ved partiets kongres i Aalborg. Men han lader samtidig forstå, at debatten efter hans mening er kommet ud af proportioner.

- Politikerne er vildt optaget af flygtninge og indvandrere. Jeg forstår det godt. Der er grænser for, hvor mange hvert enkelt land kan tage imod.

- Jeg er enig. Det har vi ikke altid været enige om i vores parti. Det er ikke pointen. Pointen er, at det fylder så meget, når man spiller på frygt og angst, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Udlændingepolitikken var i mange år et indædt stridspunkt for Socialdemokraterne. Mange er af den opfattelse, at udlændingepolitikken var en afgørende faktor for, at Nyrup tabte regeringsmagten til Anders Fogh Rasmussen (V) i 2001.

Det skete efter, at Nyrup under Folketingets åbningsdebat i 1999, havde sagt de berømte ord til Dansk Folkeparti: Stuerene, det bliver I aldrig.

Det står i kontrast til den nuværende socialdemokratiske ledelse, der taler for et tættere samarbejde med Dansk Folkeparti. I sin tale nævner Nyrup ikke Dansk Folkeparti ved navn.

Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl behøver ikke læse meget mellem linjerne for at opfange, at der også er en hilsen til DF i talen.

Det store fokus på udlændinge, flygtninge og migranter skygger for debatten om konsekvenserne af den uregulerede globalisering, lyder budskabet.

Han refererer til budskabet "tag kontrollen tilbage", et udsagn, Dansk Folkeparti ofte bruger.

- Undskyld mig, kontrol med hvad? Med spekulanterne på Wall Street, med de multinationale koncerner, med kreditvurderingsbureauerne, spørger Nyrup.

- Der findes ikke et enkelt parti i Danmark, der kan kontrollere, hvad andre vil gøre, siger han.

Hvis Mette Frederiksen havde været i tvivl om, om hun har støtte fra den tidligere formand, blev den tvivl manet i jorden i talens slutning:

- Jeg er meget enig i den kurs om samarbejde og mere velfærd, som Mette har sat. Det er vores formand, og det er hendes kurs, det er min kurs, og det er vores kurs, siger han.

Efter sin tale ønsker Nyrup ikke at svare på, om han mener, at Dansk Folkeparti er blevet stuerene.

- Jeg har talt, og jeg har lettet mit hjerte, nøjes han med at sige til journalisterne efter sin tale.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx