04/03-16 12:03; Opdateret: 04/03-16 12:14

Husker du den lille flygtningedreng Aylan? Nu får bagmændene deres strafHusker du den lille flygtningedreng Aylan? Nu får bagmændene deres straf

De to får fire års fængsel for, at treårige Aylan Kurdi, der senere skyllede op på en strand i Tyrkiet, døde.

Bildstrecke im Grossformat »
2. september 2015 skyllede 2-årige Aylan Kurdi på stranden til den tyrkiske kystby Bodum. Drengen i den røde T-shirt er blevet billedet på de tusinder af mennesker, der er på flugt fra det krigshærgede Syrien - og på dem, der mister livet på vejen til et bedre liv i Europa. Fotojournalisten Kevin Carter vandt i 1994 en Pulitzer Pris for sit hjerteskærende billede af en sultende dreng, der bliver overvåget af en sulten grib. Carter begik selvmord to år senere. Kim Phuc er den nøgne pige, man ser løbe fra et bombeangreb med napalm i byen Trang Bang. Napalmen brændte tøjet af hendes krop og i dag, 43 år senere, er hun stadig arret over hele kroppen. Hun var ni år gammel, da fotografen Nick Ut tog billedet, som han senere vandt en Pulitizer Pris for. Thich Quang Duc var en buddhistisk munk fra Saigon, der satte ild til sig selv og brændte iheld i 1963. Dette for at fremhæve den sydvietnamesiske regerings forfølgelse af buddhister. Billedet blev taget af Malcolm Browne. Emily Wilding Davison sprang ud foran kongens hest under et Derby i Epson, England, i 1913, for at protestere mod kvinders manglende stemmeret. Hendes død hyldes som et ikonisk øjeblik for kvindebevægelsens kamp for rettigheder. 'The Falling Man' står tilbage som et af de stærkeste billeder fra terrorangrebet på tvillingetårnene i New York, den 11. september 2001. Den uidentificerede mand sprang fra nordtårnet. Billedet af BBC-reporteren Michael Buerk, der holder er sultende, etiopisk barn, chokerede Storbritannien i 1984. Fotografiet af hungersnøden i Etiopien motiverede Bob Geldof til at danne Live Aid-koncerterne, der skulle indsamle penge til de nødlidende. I 1968 vandt atleterne Tommie Smith og John Carlos henholdsvis guld og bronze for 200 meterløb under sommerens olympiske lege i Mexico. Som en stille protest mod diskriminationen af sorte i USA rejste de begge en knyttet hånd i vejret. Bevæbnet med intet andet end blomster anmoder en række fredelige demonstranter USA om at trække sine tropper ud af Vietnam. Fotografiet blev nomineret til en Pulitzer Pris. Rosa Parks betegnes som 'The first lady of civil rights'. Dette ikoniske billede viser, at hun nægtede at rejse sig for en hvid mand. Dette mundede ud i et landsdækkende boykot af Montgomery-busserne og en politisk bevægelse, der kæmpede mod den racistiske behandling, sorte fik i offentlig transport. Neil Armstrongs berømte ord: Et lille skridt for mennesket, et kæmpe spring for menneskeheden' og vi behøver ikke sige mere. Et utroligt billede af den atombombe, der blev kastet over Nagasaki i 1945 af den amerikanske hær. I dag, 70 år senere, lider den japanske by fortsat under følgerne deraf.

I galleriet kan du se en række ikoniske billeder, der har ændret verden.

En tyrkisk domstol har fredag idømt to syriske menneskesmuglere hver fire års fængsel for at have forårsaget den treårige syriske flygtningedreng Aylan Kurdis død samt for at være skyld i fire andre personers død. Det rapporterer BBC.

Billedet af Aylan Kurdi liggende død på en tyrkisk strand gik sidste år verden rundt og blev på mange måder et symbol på flygtningesituationen i 2015.

Den lille dreng druknede i september sidste år under et forsøg på at nå til den græske ø Kos. Hans krop skyllede efterfølgende op på stranden i Tyrkiet.

Aylans femårige bror, Galib, og hans mor, Rihan, druknede også, da deres båd kæntrede. Faderen, Abdullah, overlevede og bor nu i Irak.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Væbnet betjent blev uden for skole...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Derfor...
bt.dk
Kæmpe skandale i spansk topklub:...
bt.dk
Store banker i gebyrfest: Danskerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx