Af Ritzau - 23/03-17 13:22

Børns Vilkår: Anbragte børns selvmord er kæmpe svigtBørns Vilkår: Anbragte børns selvmord er kæmpe svigt

Der er behov for mere hjælp til anbragte børn og unge med selvmordstanker, mener flere foreninger.

Anbragte børn og unge er i en kritisk og meget sårbar situation, og derfor er der behov for at tage meget bedre hånd om dem.

Sådan lyder det fra Børns Vilkår, efter at det er kommet frem, at mere end hver fjerde har forsøgt at begå selvmord.

- Vi skal være langt, langt bedre til at inddrage de børn og unge, som føler sig klemt i systemerne og føler, at man ikke lytter godt nok til dem, siger vicedirektør Helle Tiburg Johnsen.

Den triste opgørelse stammer fra en endnu ikke offentliggjort forskningsrapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), skriver netmediet Altinget.

Helt præcist er det 28 procent af flere end 1000 adspurgte 18-årige, der er eller har været anbragt uden for hjemmet, som har forsøgt at begå selvmord.

Dermed er det fem til seks gange mere sandsynligt, at anbragte børn og unge forsøger selvmord end andre børn og unge.

Hvis det tal skal forandres, er der behov for en politisk prioritering, lyder det fra Helle Tiburg Johnsen.

- Vi kan ikke være bekendt, at børn og unge bliver overladt til sig selv, føler sig pressede eller kede af det og overvejer at begå selvmord eller forsøger på det.

- Det er et kæmpe svigt. Det skal vi gøre noget ved, og det er selvfølgelig helt fra øverste hold, som skal forplante sig ned i praksis, siger vicedirektøren.

Tabuka, der er landsforeningen for nuværende og tidligere anbragte, mener, at bedre uddannelse af fagpersonerne er svaret.

- De anbragte børn har ofte været udsat for nogle helt forfærdelige overgreb i hjemmet, som man slet ikke begriber.

- Det kan være meget voldsomt for de psykologer, pædagoger og andre voksne, der skal hjælpe de anbragte børn og unge, siger næstformand Bente Nielsen, som selv har været anbragt, til Altinget.

- Hvis de voksne skal kunne klare opgaven med at hjælpe de unge, bliver vi nødt til at klæde dem ordentligt på. Derfor bliver vi nødt til at styrke uddannelserne.

- Det bør ikke være tilladt at arbejde med anbragte børn og unge, hvis ikke man er specifikt trænet til opgaven, tilføjer hun.

50 børn og unge har i perioden 2009 til 2014 begået selvmord. Heraf var de syv anbragt uden for hjemmet samme år som selvmordet blev begået.

Det oplyser børne- og socialminister Mai Mercado (K) på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik til Altinget.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

JAAAAAA! To danskere klar til...
bt.dk
Bookmakerne ikke i tvivl: Hun vinder...
bt.dk
Hustruen blev fundet dræbt - her...
bt.dk
Kæmpe skandale ved OL: Fuld atlet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx