12/03-16 03:31

Sikkerhedsråd tager historisk skridt imod FN-sexovergrebSikkerhedsråd tager historisk skridt imod FN-sexovergreb

En række sager om overgreb begået af fredsbevarende styrker får FN's Sikkerhedsråd til at vedtage resolution.

For første gang nogensinde har medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd vedtaget en resolution, der skal tackle udfordringerne med beskyldninger mod fredsbevarende styrker om seksuelle overgreb.

Formålet med resolutionen er at lægge pres på lande, der sender soldater til de fredsbevarende missioner, så sager om angivelige sexovergreb bliver undersøgt, og at der bliver rejst tiltalte, hvis der er beviser for beskyldningen.

Samtidig skal landene offentliggøre udfaldet af sager, hvor soldater beskyldes for at have forgrebet sig seksuelt på ofre.

Dermed tilslutter Sikkerhedsrådet sig FN-generalsekretær Ban Ki-moons tidligere beslutning om, at militære styrker i en fredsbevarende mission skal sendes hjem, "når der er troværdigt bevis på udbredt og systematisk seksuel udnyttelse og misbrug", skriver dpa.

Yderligere opfordrer resolutionen alle medlemslande til at "tage konkrete skridt" for at forebygge og bekæmpe straffrihed for sexovergreb. Soldater i fredsbevarende styrker har tidligere ofte været undtaget for retsforfølgelse for forbrydelser begået på en FN-mission.

I sidste uge rapporterede FN om 99 beskyldninger mod FN-medarbejdere, der angiveligt har deltaget i seksuel udnyttelse eller seksuelt misbrug i 2015. Det er en markant stigning i forhold til 2014, hvor der blev meldt om 80 sager, skriver Reuters.

I 2015 vedrørte 69 ud af 99 sager personale på en fredsbevarende mission.

Samantha Powers, USA's ambassadør til FN, siger, at resolutionen sender et klart signal til ofrene og medlemslande om, at seksuelle overgreb vil blive straffet.

- Til alle ofre for seksuel udnyttelse begået af FN's fredsbevarende styrker lover vi, at vi vil blive bedre. Vi vil blive bedre til at sikre, at de blå hjelme, vi sender ud for at beskytte jer, ikke vil blive jeres overgrebsmænd, siger hun ifølge dpa.

Resolutionen blev vedtaget af Sikkerhedsrådets 15 medlemmer. 14 stemte for, mens Egypten undlod at stemme.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sådan bliver dronning Margrethes...
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Danskere om stor virksomhed: I...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx