Af Ritzau - 18/08-16 13:36

Styrelse: Patientsikkerhed afskærer bøsser fra at give blodStyrelse: Patientsikkerhed afskærer bøsser fra at give blod

Flere partier i Folketinget bakker op om at gøre det muligt for homoseksuelle mænd at donere blod.

Af hensyn til patienternes sikkerhed kan mænd, der har sex med mænd, ikke donere blod. Styrelsen for Patientsikkerhed mener ikke, at der er grundlag for at ændre reglerne om.

- Formålet med styrelsens anbefaling er i videst muligt omfang at sikre modtagere af blod mod overførsel af smitte fra donorer, skriver enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Birte Obel i en kommentar.

- Vi finder ikke, at der aktuelt er grundlag for at ændre anbefalingerne. Det handler om patienternes sikkerhed, skriver hun.

Flere partier i Folketinget ønsker ellers at give homoseksuelle mænd mulighed for at donere blod. Den permanente udelukkelse er diskriminerende, mener både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Alternativet og De Radikale.

Men i den seneste rapport på området fra Europarådet konkluderes det, at mænd, der har sex med mænd, har en høj risiko for at få sygdomme, der kan smitte via blodet, påpeger Birte Obel.

- Samtidig er vi i Danmark selvforsynende med blod til blodtransfusion og mangler således ikke bloddonorer. Vi finder derfor ikke, der aktuelt er grundlag for at ændre anbefalinger, skriver hun.

- Permanent udelukkelse af mænd, der har sex med mænd, afspejler et patientsikkerhedsmæssigt hensyn, da mænd, der har sex med mænd har en væsentlig højere risiko for at pådrage sig alvorlige smitsomme sygdomme end baggrundsbefolkningen.

Ifølge Statens Serum Institut har mænd, der har sex med mænd, 50 gange større risiko for at få hiv end mænd, der kun har sex med kvinder.

Ligebehandlingsnævnet afgjorde i 2013, at udelukkelse af homoseksuelle mænd ikke er diskrimination. Den øgede smitterisiko betyder, at reglerne er hensigtsmæssige og nødvendige, konkluderede nævnet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx