Af Ritzau - 16/08-16 17:36

Fodboldekspert: Havelange styrede Fifa på godt og ondtFodboldekspert: Havelange styrede Fifa på godt og ondt

Joao Havelange var en betydningsfyld Fifa-præsident, som dog fik et noget broget eftermæle.

storybild

Joao Havelange har måttet trække sig fra flere poster på grund af anklager om korruption. (Billede: Reuters/Gary Hershorn / Reuters)

FIFA's tidligere præsident gennem 24 år, Joao Havelange, har haft en enorm betydning for international fodbold. Alligevel efterlader han sig et plettet ry, efter at han har været involveret i flere korruptionsskandaler.

Sådan siger tidligere sportsjournalist og pressechef i den europæiske fodboldorganisation, Uefa, Frits Ahlstrøm, om den 100-årige brasilianer, som tirsdag døde på et hospital i den brasilianske by Rio de Janeiro.

Her har Havelange det meste af sommeren været indlagt til behandling for en lungebetændelse.

- Han var den første præsident, der forstod, hvilken kommerciel betydning fodbolden har, siger Frits Ahlstrøm.

- Selv om det først og fremmest er fodbolden, det gælder, så kan man jo ikke rigtig udvikle noget uden penge. Og det var grunden til, at Fifa kunne udvikle fodbolden verden over. I den henseende har han gjort utrolig meget for fodbolden, siger han.

Den aldrende brasilianer var fra 1963 til 2011 medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Med sine 38 år på den post sad han i IOC-komitéen længere, end nogen anden har gjort.

I 2011 trak han sig fra sin IOC-post, kort før han skulle have stået under anklage i en korruptionssag. Derfor blev han ikke en del af sagen.

I 2013 trådte han også tilbage som ærespræsident for Fifa, efter at en rapport dokumenterede, at han havde taget imod bestikkelse.

- Han styrede Fifa på godt og på ondt, har det vist sig. Hvis Havelange var trådt tilbage tidligere, ville han være blevet husket på en helt anden måde, men pludselig løb det løbsk, siger Frits Ahlstrøm.

- Jo flere penge, jo større er risikoen for bestikkelse og korruption. Og den norm var han også med på, siger Frits Ahlstrøm.

Efter 24 år som Fifa-præsident, overtog Sepp Blatter posten. Blatter omtaler i en pressemeddelelse Havelange som særdeles målrettet.

- Han havde en idé i sit hoved, som var at gøre fodbold til en global sportsgren med sloganet "fodbold er det universelle sprog", og det lykkedes han med, udtaler Sepp Blatter.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael Laudrup blander sig i...
bt.dk
Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Se det: Her gør hun det - bliver OL's...
bt.dk
Kræver hård straf til sexhypnotisør:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx