Af Ritzau - 15/12-16 13:14

Danmark sender ikke nødvendigvis penge til AleppoDanmark sender ikke nødvendigvis penge til Aleppo

Efter lang debat i Folketinget ser det ud til, at Danmark ikke sender penge direkte til den krigshærgede by.

Det blev en uskøn og uværdig debat. Sådan lyder erkendelsen fra nogle af de politikere, der onsdag og torsdag var med ved tredjebehandlingen af finansloven for 2017.

Det, der er blevet betegnet som den værste humanitære katastrofe i det 21. århundrede, kampen om den syriske by Aleppo, blev nemlig centrum for en strid mellem oppositionen og regeringen, der til tider mindede mest om politisk mundhuggeri.

Oppositionen foreslog, kort før tidsfristen for ændringsforslag udløb onsdag, at sætte 200 millioner kroner af til nødhjælp til Aleppo.

Det ville finansminister Kristian Jensen (V) ikke være med til. Han beskyldte i stedet oppositionen for at forhale en beslutning i Folketingets finansudvalg, der ifølge finansministeren vil sikre hjælp til flygtningene.

Efterfølgende, da oppositionens forslag var nedstemt, forsikrede både Socialdemokratiet og Radikale, at de vil lade regeringens såkaldte aktstykke om humanitære bidrag gå gennem Folketinget.

Men det betyder ikke, at der så nødvendigvis kommer penge til ofrene i Aleppo. Det vurderer generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

- Der kommer ikke specifikt til penge til situationen i Aleppo, siger han.

- Pengene skal bruges til en række humanitære indsatser, som er vigtige, men som er planlagt, længe før den situation i Aleppo opstod.

Finansminister Kristian Jensen (V) argumenterede under debatten med, at man ikke kan støtte ofrene i selve Aleppo.

- Hvis man skal hjælpe Aleppos ofre, så skal man hjælpe dem, der er kommet ud af Aleppo. Jeg ville ønske, det ikke var sådan, sagde han.

Anders Ladekarl påpeger, at der er god brug for hjælp i selve Aleppo. Langt hovedparten af dem, der er flygtet fra de krigshærgede Østaleppo, er nemlig flygtet til byens vestlige del.

Grænserne til nabolandene er lukket for flygtningene, forklarer han.

Kristian Jensen mener, at oppositionens forslag var udtryk for politisk drilleri.

- Jeg er jo ikke mere naiv, end at jeg godt ved, hvorfor oppositionen gik ud i pressen i går og foreslog at bringe 200 millioner i spil med det samme, sagde han under debatten torsdag.

- Det var fordi, man havde en demonstration nede på Slotspladsen.

Onsdag demonstrerede flere tusinde personer på Christiansborg Slotsplads for fred i Aleppo.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
De små hyldede Frederik: Men deres...
bt.dk
Dansk stjerneskuespiller og kæresten...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx