Af Ritzau - 16/12-16 09:21

DF: Ingen grund til at skifte Flensborg-konsul udDF: Ingen grund til at skifte Flensborg-konsul ud

Regeringen har håndteret posten som generalkonsul kluntet, mener DF's Martin Henriksen fra Sydslesvigudvalget.

Det danske mindretal i Sydslesvig mener, at regeringen ikke ved, hvad der sker syd for grænsen, når den udnævnte Bertel Haarder til ny generalkonsul i Flensborg i stedet for den meget populære Henrik Becker-Christensen.

Det siger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti (DF).

- Det er ærgerligt. Havde man stukket fingeren i jorden, ville man vide, at generalkonsulen er meget vellidt og myreflittig med at varetage kontakten til mindretallet, siger Martin Henriksen.

Han sidder i Sydslesvig-udvalget, som danner bindeled mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Folketinget. Derfor deltager udvalgets fem medlemmer ved møder og arrangementer i sydslesvigske foreninger.

Udvalget giver tilskud og lån til aktiviteter for mindretallet. Udvalget kan rådgive dets ressortminister, undervisningsministeren, og andre ministre om forhold for mindretallet i Sydslesvig.

Det danske mindretal klagede for nylig, fordi studenter fra det danske mindretals gymnasier mistede karakterer i omregning, når de læser videre nord for grænsen, siger Martin Henriksen.

Spørgsmål: Skal generalkonsulen have en stærkere politisk profil?

- En generalkonsul skal jo ikke have en politisk profil. Han skal repræsentere Danmark og mindretallet bredt. Det har generalkonsulen været rigtig god til. Han har deltaget i rigtig mange arrangementer, mener Martin Henriksen.

Samlivet styres af "grænselandets grundlov". Det er København-Bonn-erklæringerne fra 1955 mellem statsminister H.C. Hansen og forbundskansler Konrad Adenauer.

De fastslår, at dansk- og tysksindede syd og nord for grænsen frit kan bekende sig til dansk eller tysk kultur.

Samtidig slipper Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) for spærregrænsen på fem procent ved valg i delstaten Slesvig-Holsten.

Bertel Haarder meddelte torsdag, at han alligevel ikke ønsker jobbet i Flensborg, fordi han troede, at der var tale om en nybesættelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det dog klart, at den nuværende generalkonsul ikke skal fortsætte, men at man vil finde en politisk profil til jobbet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter stort FCK-chok: Her er...
bt.dk
Lægen sagde, han aldrig kom til at...
bt.dk
Efter vanvittigt drømmemål: Real...
bt.dk
BT's karakterbog: 'Nej, nej, nej, en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx