Af Ritzau - 16/08-16 17:15

Fagforening er tæt på at juble over S-forslagFagforening er tæt på at juble over S-forslag

3F har længe ønsket at straffe virksomheder økonomisk for ikke at tage lærlinge, sådan som S nu foreslår.

Højere dagpengesats til ufaglærte ledige, der tager en uddannelse. Økonomisk pisk til de arbejdsgivere, der ikke opretter praktikpladser. Og nej til nedskæringer på erhvervsuddannelser.

Socialdemokraternes udspil til opkvalificering af den danske arbejdsstyrke er på lange stræk som taget ud af fagbevægelsens idekatalog.

Forslagene vækker derfor ikke overraskende stor begejstring hos 3F, der blandt andet har ufaglærte blandt sine medlemmer.

- Vi har gennem lang tid argumenteret for, at de virksomheder, der tager lærlinge, og dermed påtager sig et uddannelsesansvar, bliver belønnet. Og at de virksomheder, der kører på frihjul, kommer til at betale, siger forbundssekretær Søren Heisel, 3F.

Spørgsmålet om, hvorvidt arbejdsgivere, der ikke tager lærlinge, skal til lommerne, er en del af de igangværende trepartsdrøftelser, hvor regeringen forhandler med arbejdsgiverne og fagbevægelsen om at sikre flere praktikpladser.

Af den årsag ønsker Dansk Arbejdsgiverforening ikke at kommentere den konkrete del af Socialdemokraternes udspil. Det hører hjemme ved forhandlingsbordet, mener organisationen.

Men forslaget om at give ledige ufaglærte 10 procent højere dagpenge, hvis de uddanner sig, vil organisationen gerne kommentere. Det er DA imod. Det undrer 3F.

- Vi ved, at vi kommer til at mangle 70.000 faglærte i 2025, og der er ikke mange år til. Det kunne da være en gulerod på vejen, at man får lidt mere for at uddanne sig end for at gå ledig, siger Søren Heisel.

Dansk Arbejdsgiverforening ser hellere, at de ufaglærte kommer i voksenlære.

Men Søren Heisel mener ikke, at voksenlærlingeordningen kan stå alene. Der mangler i forvejen 13.000 praktikpladser, påpeger han.

- At satse ensidigt på voksenlærlinge er lige lovlig risikabelt, siger Søren Heisel.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fik sin penis slemt i klemme...
bt.dk
Trumps huskeliste til sig selv er...
bt.dk
Først troede de, hun var offeret: Men...
bt.dk
Medie: Tålmodigheden er væk - Real...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx