08/02-16 13:11; Opdateret: 08/02-16 14:49

Svenske Airbnb-lejligheder bruges til prostitutionSvenske Airbnb-lejligheder bruges til prostitution

Ifølge politiet bliver ejerne som regel forfærdede, når de opdager, hvad deres lejlighed har været brugt til.

Bildstrecke im Grossformat »
Elin på 32 år fortæller: 'Næsten alle de lejligheder, jeg har lejet gennem Airbnb har været rigtig fine. Men mine erfaringer fra Kiev (Ukraine) var ikke så positive. Da vi ankom til adressen, kunne vi ikke finde det rigtige hus, uanset hvor meget vi kiggede. Endelig dukkede den kvinde op, der lejede lejligheden ud. 'Lejligheden er gået i stykker, skal I skal bo her', sagde hun og viste os i stedet hen til et rigtigt tarveligt hus. Huset lignede en kælder. Der var gitter for vinduerne, og elevatoren manglede loft. Der var skimmelsvamp i badeværelsesloftet og døren til toilettet kunne ikke lukkes.' 27-årige Jonathan 27 havde også en af de Airbnb-oplevelser, man frygter: 'Jeg havde udlejet min lejlighed til et ungt par fra Madrid. De var rare, og jeg fik øvet mit spanske en lille smule, da jeg skulle give dem nøglen og vise dem det vigtigste i lejligheden. Da jeg tre dage efter fik lejligheden tilbage, var det dog ikke helt godt. Udover det meget snavsede gulv, var der sminkerester på mit bord, og de havde brutalt skrabet min teflonstegepande med en gaffel - faktisk var ridserne flere millimeter dybe, så de må virkelig have hadet Jamie Oliver. Nogen havde kastet op i badet og glemt at tørre op efter sig på det toilettet, som stod ved siden af, og som var dækket til af opkast. Sofia på 24-år siger: 'Vi havde reserveret en lejlighed sidste år! Glade og begejstrede kom vi om eftermiddagen, dagen før festivalen i Göteborg og ringede på dørklokken. Da døren åbner, og vi kommer indenfor, træder vi lige ind i en før-fest. To tydeligt beruset piger ryger i lejligheden. De begynder at tale om aftenens festplaner, om deres ekskærester, aftenens planlagte narkotikaindtag, og de spekulerer på, om det er okay, at de kommer tilbage senere på aftenen. I køkkenvasken tordner et bjerg frem af opvask, og den ene pige siger, at vi kan vaske det op, nu hvor vi kommer til at bo der. På gulvet i soveværelset ligger en bunke af hendes uvaskede tøj 'som bare skal blive liggende'. Jeg skifter tøj, men en af pigerne begynder at rage på min ven. Vi beslutter os for at gå, og pigen skriger på os gennem vinduet. Vi forsøgte at anmelde det til Airbnb, men vi fik ikke pengene tilbage. Det endte med, at vi måtte klemme os ind hos forskellige venner, men vi havde en dejlig uge alligevel! 32-årige Petter fortæller: 'Min partner og jeg ville leje et hus i Venice Beach i Los Angeles. Da vi mødtes med ejeren at få nøglen, blev jeg overrasket af hans to store Scooby Doo-hunde. De var helt vilde, hoppede op og ville lege. Jeg kan godt lide hunde, så jeg legede med dem. Efter et par sekunder, bemærkede jeg imidlertid, at noget var galt. Jeg havde blod på hænderne. Og skjorten. Og bukserne. Alt på mig var dækket i hundeblod. Vores bil stod lige ved siden af og havde blodsprøjt på hele den ene side. En af hundene havde eksem, men havde bidt det af, med resultatet, at der var blod over det hele. Jeg tog et langt brusebad, så snart vi kom ind i huset.

En del af den prostitution, der foregår i den svenske hovedstad, finder sted i lejligheder, der bliver lejet ud via Airbnb og lignende tjenester.

Det oplyser svensk politi ifølge Dagens Nyheter.

Politibetjent Simon Häggström, der har arbejdet undercover i flere af sådanne sager, fortæller til avisen, at lejlighederne ofte bliver lejet i to-tre uger af par, der hævder "at ville holde ferie i Stockholm".

Men i virkeligheden er det er en alfons, fortæller han.

Ifølge Simon Häggström er mange af Airbnb's udlejere alt for naive, og ifølge ham burde lejlighedsejerne bekymre sig mere for, hvem de lejer deres hjem ud til.

Normalt er det naboerne, der reagerer og kontakter myndighederne, når de begynder at ane mistanke om, at der foregår noget suspekt.

Simon Häggström fortæller, at ejerne ofte bliver chokeret, når de indser, hvad der er foregået i deres lejlighed eller hus, mens de har været væk.

- Men de kriminelle har hele tiden et konstant udbud af andre lejligheder at vælge imellem, og så kører de jo bare pigerne til en anden by for et par uger, siger han til Dagens Nyheter.

Ifølge Simon Häggström drejer det sig hver dag om et trecifret antal adresser, hvor prostitutionen finder sted.

- På en normal dag i Stockholm er der omkring 200 adresser, hvor der er prostitution. De fleste af disse steder kan findes på sider på nettet og henviser til lejede lejligheder, siger han.

Ifølge Dagens Nyheter har politiet sporet den ulovlige prostitution i de udlejede lejligheder til organiserede netværk med tydelige forbindelser til Østeuropa.

Også i danske medier har der været eksempler på, at lejligheder er blevet brugt til prostitution. I efteråret kunne Politiken berette om fire sager, hvor lejere ikke vidste, at deres lejlighed blev brugt til prostitution.

Til Ritzau understreger Airbnb, at de ikke tolererer, at deres tjeneste bruges til prostitution.

- Vi har nul tolerance over for det her. Over 70 millioner gæster har brugt Airbnb, og problemer for vores gæster og værter er utrolig sjældne.

- Når vi bliver gjort opmærksom på problemer, arbejder vi hurtigt for at hjælpe og tager hånd om vores værter og gæster og fjerner de problematiske brugere permanent fra vores tjeneste, skriver talsmand Annie Back fra Airbnb.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx