Af Ritzau - 22/12-16 15:45

Rigsrevisionen kigger på indkøb af dyre kampflyRigsrevisionen kigger på indkøb af dyre kampfly

De Konservatives Rasmus Jarlov glæder sig over, at Rigsrevisionen måske laver en undersøgelse af kampflykøb.

Rigsrevisionen tager nu de indledende skridt til en granskning af Danmarks indkøb af nye kampfly. Det oplyser Rigsrevisionen til Ingeniøren.

Det omstridte indkøb af 27 nye F-35 for 20 milliarder kroner blev i sommeren vedtaget i Folketinget, og både forsvarspolitikere og militærforskere har advaret om, at finansieringsplanen er urealistisk.

- Jeg kan fortælle, at vi netop er gået i gang med en forundersøgelse om Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F-35 kampfly, skriver Rigsrevisionens pressechef, Lisbeth Sørensen, i en e-mail til Ingeniøren.

Forundersøgelsen skal afklare, om der skal gennemføres en egentlig undersøgelse, og samtidig kortlægge undersøgelsens problemstillinger, undersøgelsesområdet og de involverede aktører.

Hos Konservative hilser forsvarsordfører Rasmus Jarlov Rigsrevisionens beslutning velkommen.

Han har været en af de mest aktive kritikere af finansieringsmodellen for indkøbet. Og han har derudover kritiseret beslutningsgrundlagets præmis om, at Danmark kan få flere flyvetimer ud af F-35 end noget andet køberland regner med.

- Det er positivt, at beslutningsgrundlaget for kampflyindkøbet nu bliver undersøgt.

- Jeg har jo forholdt mig kritisk til både den forhenværende regerings finansieringsmodel og til antagelserne om, hvor mange flyvetimer man kan få ud af de nye kampfly. Og den kritik står jeg stadig ved, selv om Konservative nu er kommet med i regeringen, siger Rasmus Jarlov.

Rigsrevisionen leverede tilbage i 2009 en beretning om det planlagte kampflyindkøb og anbefalede dengang, at der skulle gennemføres en analyse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af indkøbet. Det er dog aldrig blevet gjort.

Rigsrevisionen forventer at færdiggøre sin forundersøgelse i løbet af marts 2017. Og lander revisorerne på, at der skal gennemføres en egentlig undersøgelse, bliver den offentliggjort på et statsrevisormøde sidst på året.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Nu afsløres kronprins Frederiks portræt
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Christiania-advokat mødtes med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx