Af Ritzau - 22/11-16 16:16

EU-Parlament vil fastfryse Tyrkiets optagelsesforhandlingerEU-Parlament vil fastfryse Tyrkiets optagelsesforhandlinger

Forhandlinger om Tyrkiets optagelse i EU skal tages af bordet på ubestemt tid, foreslår dele af parlamentet.

Tyrkiet er gået så meget på kompromis med basale menneskerettigheder siden det mislykkede militærkup i sommer, at det er på tide at trykke på pauseknappen for forhandlinger om landets optagelse i EU.

Det foreslår dele af EU-Parlamentet, som tirsdag debatterer emnet med EU's udenrigschef, Federica Mogherini, inden parlamentet skal stemme om forslaget senere på ugen.

Parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S) mener, det er på tide at sende et signal til Tyrkiet.

- Udviklingen i Tyrkiet er bekymrende. På mange måder er basale menneskerettigheder udfordret. Ved at lave en fastfrysning af forhandlingerne får vi sendt et signal, siger hun.

Det er ikke EU-Parlamentet, som fører EU's udenrigspolitik eller forhandler på vegne af medlemslandene. Det gør EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd.

Derfor vil en vedtagelse af en fastfrysning af forhandlingerne først og fremmest være et politisk signal.

- Når parlamentet tager det her op, er det, fordi vi kan sende et signal. Det er ikke os, der fører udenrigspolitik eller forhandlinger. Så dermed har vi mulighed for at være lidt mere principielle i de politiske signaler, siger Christel Schaldemose.

Det handler om at vise Tyrkiet, at der går en grænse for, hvad Europa vil finde sig i. Men samtidig handler det også om at sende et signal til den tyrkiske befolkning, påpeger Christel Schaldemose.

- Vi fortæller Tyrkiets opposition og borgere, at vi er opmærksomme på, hvad der sker, og at vi står på deres side, siger hun.

Siden det fejlslagne militærkup er der sket en udrensning af politisk modstand i Tyrkiet.

Journalister, oppositionspolitikere og lærere, der mistænkes for at sympatisere med kupmagerne, er blevet fængslet og fyret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: 11 timer inde i ekstremt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx