Af Ritzau - 07/10-16 14:10; Opdateret: 07/10-16 16:48

Forfatter nægtede at lade PET snuse i forbudt bogForfatter nægtede at lade PET snuse i forbudt bog

Af principielle grunde ville forfatter Morten Skjoldager ikke lade PET læse ny bog om tidligere PET-chef.

storybild

Tidligere chef for PET Jakob Scharf er hovedrollen i bogen "Syv år for PET", som er skrevet af Morten Skjoldager. (Billede: Scanpix/Erik Refner)

Der er ingen fortrolige eller problematiske oplysninger i bogen "Syv år for PET", som Københavns Byret torsdag har nedlagt fogedforbud mod.

Det fortæller bogens forfatter, Morten Skjoldager.

Alligevel afviste han at udlevere sit værk til gennemsyn, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sidste uge krævede det.

- Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at manuskripter, artikler eller anden form for journalistisk produktion skal sendes til PET eller nogen andre myndigheder til forhåndsgodkendelse eller censur, siger han.

- Det må være et princip i et samfund som det danske, at sådan er det ikke.

Bogen med titlen "Syv år for PET" har tidligere chef for PET Jakob Scharf i hovedrollen. Bogen skulle efter planen udkomme 17. oktober.

Det er PET, der har ønsket bogen forbudt. Her forklarer man, at ønsket om et fogedforbud bunder i frygt for, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger.

Endnu har PET ikke selv læst bogen. Så bekymringen bygger udelukkende på foromtaler fra blandt andet forlaget People's Press.

Grundlaget for fogedforbuddet er derfor spinkelt, mener Morten Skjoldager.

- Jeg er overrasket over, at PET får nedlagt et fogedforbud. Jeg er overrasket, fordi de ikke aner, hvad der står i bogen, siger han.

Forfatteren er overbevist om, at den tidligere PET-chef Jakob Scharf ikke har fortalt mere, end han må, i forbindelse med bogens tilblivelse.

- Det er ikke min opfattelse, at bogen indeholder fortrolige oplysninger. Bogen er en journalistisk, dokumentarisk bog, som bygger på en lang række kilder.

- Hovedpersonen er ganske vist Jakob Scharf. Men Jakob Scharf har tavshedspligt, hvilket han fra begyndelsen har gjort opmærksom på, siger Morten Skjoldager.

Spørgsmål: Kan du ikke forstå PET's bekymring, når bogen i høj grad handler om hans tid i efterretningstjenesten?

- Jeg kan forstå, at PET er bange for, at der er fortrolige oplysninger i bogen, hvis de virkelig tror, at Jakob Scharf går ud og fortæller alt om de hemmeligheder, der ligger i arkiverne. Men det gør han ikke.

- Jeg synes, at PET ser spøgelser, siger Morten Skjoldager.

Forfatteren har arbejdet på "Syv år for PET" det seneste halvandet år. På grund af forbuddet er bogens udgivelse udsat på ubestemt tid.

Forlaget People's Press ventes at kære Københavns Byrets afgørelse, fortæller forfatteren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx