Af Ritzau - 17/10-16 01:05; Opdateret: 17/10-16 01:25

Koalition i Irak indleder befrielse af IS-besatte MosulKoalition i Irak indleder befrielse af IS-besatte Mosul

Den længe ventede operation for at befri Mosul fra Islamisk Stat er begyndt, siger Iraks premierminister.

Den længe ventede militære operation, der skal befri storbyen Mosul fra Islamisk Stat (IS), er begyndt.

Det siger Iraks premierminister, Haider al-Abadi, på statsligt tv natten til mandag.

- Tiden til sejr er kommet, og operationer for at befri Mosul er begyndt, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- I dag annoncerer jeg begyndelsen på disse sejrrige operationer, der skal befri jer fra vold og terror fra Daesh (Islamisk Stat, red.), siger han henvendt til indbyggerne i byen, der er den sidste af den ekstreme bevægelses højborge i Irak.

IS har kontrolleret Mosul med cirka én million indbyggere siden juni 2014.

Det var netop fra en moské i Mosul, at IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte et kalifat, som omfatter store landområder i Syrien og Irak.

Lørdag aften blev der fra fly fra Iraks luftvåben kastet flyveblade ned over byen for at advare indbyggerne om, at en offensiv var nært forestående.

Her står der blandt andet, at ingen skal gå i panik. Folk rådes til at forblive i deres hjem samt lukke og sikre døre og vinduer.

Islamisk Stat har i den seneste tid angiveligt placeret mange lureminer i Mosul. Bevægelsen har også gravet tunneler og rekrutteret børn som spioner som forberedelse til det måske afgørende slag.

Det fortalte en amerikansk embedsmand forleden til nyhedsbureauet Reuters.

Hvis jihadisterne mister kontrollen over Mosul, vil det være det hidtil mest alvorlige tilbageslag for den ekstreme organisation.

Den irakiske regering i Bagdad siger, at en befrielse af Mosul vil være afslutningen på Islamisk Stats tilstedeværelse på irakisk territorium

Ifølge flygtningeorganisationer ventes et stort antal mennesker at blive sendt på flugt, når irakiske styrker med støtte fra vestlige kampfly indleder deres offensiv.

Red Barnet frygter, at op mod en million mennesker vil blive tvunget til at forlade deres hjem.

Også Care frygter følgerne af slaget om Mosul. Hjælpeorganisationen tror, at op mod 1,5 millioner civile kan blive sendt på flugt. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx