Af Ritzau - 20/12-16 10:41

Sådan giver du familiens ældste en god julSådan giver du familiens ældste en god jul

Julen er børnenes fest, og ofte glemmer vi, at jul også har stor betydning for familiens ældste, der kan føle sig overset og til besvær.

Når gaverne ligger under træet, og flæskestegen er i ovnen, foretrækker mange af os, at hele familien er samlet til en klassisk familiejul.

Heriblandt også familiens ældste medlemmer, der til dagligt bor på plejehjem. Men før din gamle mor eller bedstefar skal hjem til jul, er det en god idé at forventningsafstemme.

- For stort set alle gamle mennesker, er familien jo det vigtigste bånd her i livet, men i det ligger også, at man ikke vil være til besvær, og så kan det godt være, at man aktivt tænker, at man hellere vil være på plejehjemmet, hvor de er gode til at skabe hygge, siger Margrethe Kähler, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Hun anbefaler, at man sætter sig ned med familiens ældste og lytter til, hvor de egentlig helst vil være juleaften i stedet for at antage, at de vil holde jul uden for plejehjemmet.

Selv om en familiejul for mange ældre har stor betydning, kan den nemlig også lige modsat blive en stressende og ubehagelig oplevelse, siger Jens Kofod, der er antropolog og ældreforsker ved Professionshøjskolen Metropol.

Han har været på flere plejehjem i forbindelse med et forskningsprojekt, og han fortæller som eksempel, at ledelsen på et af plejehjemmene var stolt af at kunne invitere alle plejehjemsbeboerne i zoologisk have en gang om året.

Da han så selv talte med de ældre, var historien en lidt anden.

- Flere af de gamle sagde, at det simpelthen var for meget for dem, og at det var utrygt, fordi de blandt andet havde svært ved at holde på vandet og at holde balancen.

Lidt af det samme kan gøre sig gældende til jul, hvor det også er vigtigt at være ærlig over for sig selv i forhold til, om man har overskud til familiens ældste medlem, hvis vedkommende for eksempel har et handicap eller er dement.

- Jeg har talt med en ældre kvinde i kørestol, og hun syntes, det var svært at komme hjem til familiefester, hvor hun følte, at de alle sammen stirrede på hende og ikke rigtigt vidste, hvad de skulle sige, tilføjer Jens Kofod.

Beslutter man i fællesskab, at det er bedst for den ældre at komme hjem, er det også vigtigt at tage hensyn under julemiddagen ved for eksempel at begynde at spise omkring klokken 17, siger Margrethe Kähler fra Ældre Sagen.

Hun tilføjer, at det er en stor opgave at rumme alle juleaften, og at det især i sammenbragte familier kan være svært for de ældre at følge med i det hele.

Derfor er det vigtigt, at alle i familien er med på, at det ældre familiemedlem er der og også har lyst til at snakke med ham eller hende.

Alternativt er det en oplagt idé at holde en lille præjul på plejehjemmet i vante rammer, hvor den nærmeste familie tager gaver og julebag med.

- De er jo så glade for, at børn og børnebørn kommer i det omfang, de gamle kan rumme det, og det giver faktisk også meget prestige i forhold til de andre beboere, når man kan vise, at man stadig har del i livet udenfor, siger ældreforsker Jens Kofod.

Fakta: Sådan får de ældste en god jul:

- Tag en ærlig snak med den ældre om, hvor han eller hun helst vil være juleaften.

- Overvej, om der er overskud i familien til at tage hensyn til den ældre, der måske også er dement eller har et handicap.

- Spørg eventuelt personalet på plejehjemmet, om det er muligt at få en hjælper med hjem.

- Inddrag den ældre i aftenen og sørg for eksempel for, at børnebørnene viser deres julegaver frem.

- Hold alternativt en lillejuleaften på plejehjemmet dagen før jul med de nærmeste børn og børnebørn.

Kilder: Margrethe Kähler, Jens Kofod.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tordner efter...
bt.dk
Sidste skoledag på gymnasium aflyst...
bt.dk
Medie: Nu ved vi, hvem der myrdede...
bt.dk
Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx