Af Ritzau - 06/11-16 12:25

Kina opretter milliardfond for Øst-og CentraleuropaKina opretter milliardfond for Øst-og Centraleuropa

Beijing forstærker udvikling, som skal skabe dynamik og øget handel med østeuropæiske lande.

Kina har oprettet en investeringsfond på 10 milliarder euro (omkring 75 milliarder kroner), som skal finansiere projekter i det centrale og det østlige Europa, oplyser en af Kinas store banker.

- Fonden, som skal rejse 350 milliarder kroner til infrastruktur, til IT-produktion og til produktion af forbrugsvarer, hedder det i en erklæring søndag fra Kinas Industrielle og Kommercielle Bank.

Fonden blev formelt oprettet, da Kinas premierminister, Li Keqiang, i weekenden besøgte Riga i Letland.

Fonden er rettet mod Central- og Østeuropa, men den kan udvides til resten af Europa. Fonden vil operere på basis af almindelige forretningsprincipper.

Fonden er et led i Kinas bestræbelser på at spille en dominerende rolle i globaliseringen, og den er knyttet til landets "One Road One Belt – initiativ."

Dette initiativ skal skabe et nyt økonomisk landbælte omkring den gamle Silkevej gennem Centralasien, Mellemøsten og Europa. Samtidig udbygges forbindelser til havne i Afrika.

Dermed forstærkes en udvikling, som har fået Kina til at udvikle sig fra et fattigt indadvendt landbrugsland til et globalt produktionscenter.

Kina håber at skabe nye eksportmarkeder i europæiske lande.

- Kina har fordelen ved besparende produktionsudstyr og kapacitet, mens landene i Øst-og Centraleuropa har brug for mere industrialisering, hedder det i en tale, som den kinesiske premierminister holdt i Riga ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

Li, der ikke lagde skjul på, at der var finansieringsproblemer, opfordrede også til mere samarbejde om "grønne projekter" som sol- og vindenergiprojekter, ligesom han understregede, at Kina er opsat på at importere højkvalitets-landbrugsvarer.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx