Af Ritzau - 01/09-16 08:16; Opdateret: 01/09-16 14:36

Novo Nordisks topchef gennem 16 år stopperNovo Nordisks topchef gennem 16 år stopper

Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisks ikoniske topchef, stopper ved udgangen af 2016. Det skriver selskabet.

storybild

Novo Nordisks karismatiske topchef Lars Rebien Sørensen forlader selskabet efter 16 år på den øverste post. (Billede: Free/Novo Nordisk)

Novo Nordisks topfigur Lars Rebien Sørensen er færdig i selskabet med udgangen af 2016. Det skriver Novo Nordisk i en besked via Fondsbørsen.

Lars Rebien Sørensen har stået i spidsen for Novo Nordisk i 16 år og har fået en stor del af æren for at gøre selskabet til den globale milliardsucces, det er blevet.

- På vegne af Novo Nordisks bestyrelse og virksomhedens medarbejdere vil jeg gerne takke Lars for hans fremragende lederskab, støtte kurs og engagement i Novo Nordisk gennem såvel gode som svære tider igennem hans 34 år i virksomheden, skriver bestyrelsesformand for Novo Nordisk Göran Ando.

Ejerne af Novo Nordisk, Novo Nordisk Fonden og Novo A/S vil indstille, at Lars Rebien Sørensen bliver medlem af de to selskabers bestyrelser.

- Jeg synes, det er en festdag, og det er først rigtigt gået op for mig i dag. Her har jeg kunnet reflektere over alle de ting, vi har opnået de sidste mange år.

- Vi har ikke bare lavet de produkter, jeg satte mig for. Vi nærmer os også nu - måske - en kur mod meget svær type 1 diabetes. Så jeg har fået på alle hylderne, og det er jeg glad for, siger Lars Rebien Sørensen til Ritzau Finans.

Det har været kendt, at 61-årige Lars Rebien Sørensen ville stoppe i Novo Nordisk, siden det i 2014 blev oplyst, at hans kontrakt var forlænget til 2019, siger analytiker.

- Det sker måske lidt tidligere, end jeg havde forventet, men han skulle ikke være blevet til 2019. Det havde skabt et ledelsesmæssigt vakuum.

- Det sagt, så har Lars Rebien betydet rigtigt, rigtigt meget for selskabet. Han har fokuseret selskabet på diabetes, hvilket har skabt den succes, det er i dag, siger analytiker ved Sydbank Søren Løntoft Hansen.

Lars Rebien har været i Novo Nordisk siden 1982, hvor han startede inden for den enzymforretning, der senere blev til Novozymes. I 2000 blev han udnævnt til administrerende direktør.

Dengang omsatte Novo Nordisk for 20,8 milliarder kroner og havde et nettoresultat på 3,1 milliarder kroner.

I 2015 omsatte Novo Nordisk for 108 milliarder kroner og gav et nettoresultat på 34,9 milliarder kroner.

Arvtageren efter Lars Rebien Sørensen bliver Lars Fruergaard Jørgensen, der kommer fra en stilling som direktør for "corporate development". Han har været i Novo Nordisk i en årrække.

- Hen over sommeren kunne jeg mærke, at pilen pegede i min retning. Det er en kæmpe udfordring. Men når man har været i et selskab i 25 år, så er det den ultimative rolle, man kan få.

- For mig er det mere end evolution end en revolution, at jeg nu skal være direktør. Jeg er jyde med benene solidt placeret på jorden, så jeg er ret rolig omkring det, siger Lars Fruergaard Jørgensen til Ritzau Finans.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx