Af Ritzau - 20/12-16 05:31

Nu' det jul igen: Undgå stress i juledageneNu' det jul igen: Undgå stress i juledagene

Vil du undgå en stresset jul, skal du allerede nu forventningsafstemme og sætte realistiske mål for juledagene.

Huset skal gøres rent, anden skal steges, gaverne skal pakkes ind, gæstesengen skal reddes og ... Pyha. Julen kan være en stresset omgang, hvis du skal have hele familien på besøg.

Hvis du ikke vil ende med at bryde sammen af stress, handler det om at være realistisk og forventningsafstemme allerede nu. Det fortæller Benita Holt Rasmussen, der er psykolog ved Det Danske Institut for Stress.

- Man får hurtigt bildt sig ind, at der skal være en tre-retters menu, der skal gøres rent, alt skal være perfekt, og man vil ikke gå på kompromis nogle steder. Og så ender man med at være helt udslidt og stresset, siger hun til Ritzau Fokus.

Pludselig handler julen ikke om varme, kærlighed og samvær mere - men om hvor mange opgaver, man kan få presset ind på juledagene. Derfor anbefaler Benita Holt Rasmussen, at du skærer 20-30 procent af forventningerne til dig selv væk, og forventningsafstemmer med din familie på forhånd.

Skal du stå for hele julemiddagen og være vært, kan det også være en idé at uddelegere opgaverne, så du har tid til at nyde juledagene og ikke risikerer at stresse unødvendigt, fortæller Louise Vælds, der er stressrådgiver og leder af Stresskonsulent-uddannelsen.

- Det er rigtig smart at uddelegere opgaverne, og det skal være helt konkret. Spørg folk direkte: "Vil du sørge for risalamanden?". Men så skal man også selv give slip og tillade, at opgaverne bliver udført på deres måde, så risalamanden måske bliver lavet på svigermors måde, siger hun.

Det er ikke kun juleaften og flæskestegen, der kan give stress-symptomer. Gaveindkøb og gavebytning kan også være en uoverskuelig opgave for mange. Derfor handler det igen om at forventningsafstemme i forhold til, hvor mange gaver, der skal gives, og hvad gaverne skal koste, mener Benita Holt Rasmussen.

Og når julepapiret så er flået af, skal en del af gaverne måske byttes. Her anbefaler stressrådgiver Louise Vælds, at man udskyder det så længe, man kan, så man ikke skal i butikker på de travleste dage. Hvis nogle af børnenes julegaver skal byttes, så prioriter dem, men forsøg ikke at nå alt på en gang.

Men selv om du har uddelt opgaver og taget dine forbehold, kan du alligevel ende i en stressende situation. Her er det vigtigste, at du stopper op, tager en pause og trækker vejret dybt, mener de to eksperter.

- Hvis man mærker, at man er lige ved at miste besindelsen, så stop op. Sæt dig ned, lave en kop te, træk vejret. Hav en venlig og omsorgsfuld attitude over for dig selv, så du får opmærksomheden ned i kroppen igen, siger Louise Vælds.

Benita Holt Rasmussen tilføjer, at man skal tale til sig selv i en beroligende tone, som man ville tale til sit barn. Og så skal man bede om hjælp fra sine nærmeste.

Fakta: Undgå stress i juledagene

- Forventningsafstem med din familie og gæster, så du ikke har urealistiske forventninger til julen.

- Uddeleger opgaver og bed om konkret hjælp, så du selv laver de opgaver, du gerne vil, og lader andre klare resten.

- Udskyd de opgaver, der kan udskydes. For eksempel at bytte julegaver.

- Bliver du alligevel stresset, så stop op, tag en pause, træk vejret og tal beroligende til dig selv.

Kilder: Psykolog Benita Holt Rasmussen og stressrådgiver Louise Vælds

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kender du det? 'Der er folk på...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Jeg blev ringet op af en fremmed...
bt.dk
TINDER-TIRSDAG: 10 liderlige beskeder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx