Af Ritzau - 17/08-16 05:04

Tandtråd kan skade dit tandkødTandtråd kan skade dit tandkød

Et nyt studie konkluderer, at der ikke er videnskabeligt bevis for, at tandtråd gør noget godt for tænder og mundhygiejne.

Det er slet ikke nødvendigt for alle at bruge tandtråd.

Sådan lyder det fra Palle Holmstrup, som er specialtandlæge og professor i parodontologi ved Tandlægeskolen og Københavns Universitet.

Den holdning bliver bakket op af nyhedsbureauet AP. De har gennemgået 25 studier inden for det seneste årti, der sammenligner brugen af tandbørste med den kombinerede brug af tandbørste og tandtråd.

Og overraskende nok viser studiet, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for, at tandtråd gør noget godt for dine tænder og mundhygiejne.

Omvendt kan det faktisk skade tandkødet, fortæller Palle Holmstrup.

- Hvis det bliver brugt forkert, er det ikke godt. Det kan virke som en osteskærer, og det kan skære ned i tandkødet, så man får skader, siger han.

Men selv om der ikke er klare beviser for, at tandtråd hjælper, skal du måske ikke smide trådpakken ud endnu.

- Det er altid et stort problem at holde området mellem tænderne rent, og her er tandtråd et af de bedste midler til det, hvis man bruger det rigtigt, siger Palle Holmstrup.

Derfor understreger han, at man bør få instruktion i brugen af tandtråd fra sin tandlæge eller tandplejer, der samtidig kan være med til at vurdere, om det er nødvendigt at bruge. For det kan være svært at vurdere selv, mener han.

- Det kan være nødvendigt at bruge tandtråd, hvis man har svært ved at holde rent mellem tænderne. Det er primært patienter, hvor tandkødet har trukket sig lidt tilbage, fortæller han.

Og selv om de amerikanske sundhedsmyndigheder har fjernet anbefalingen af brugen af tandtråd efter studiet blev offentliggjort, er det langt fra alle tandlæger, der gør det samme.

- Hvis man ikke bruger tandtråd, er det som at bygge et hus og undgå at male to sider af huset. I sidste ende rådner de to sider hurtigere væk, siger Wayne Aldredge, der er specialtandlæge i USA, til AP.

Men tandtråd er ikke den eneste mulighed for at rense gamle madrester og plak væk med - og dermed undgå, at tænderne rådner væk før tid. Der er specielle børster, der minder om piberensere, som kan komme ind mellem tænderne, og tandstikkere.

Igen er det op til tandlægen at vurdere, om man har behov for at bruge disse - og hvilken af dem, der passer bedst til ens tandsæt, understreger Palle Holmstrup.

Fakta:

- Du kan ikke selv vurdere, om du har brug for tandtråd eller ej, så konsulter med din tandlæge eller tandplejer og lad dem vurdere det.

- Bruger du tandtråden forkert, kan du gøre skade på dit tandkød, så spørg tandlægen om råd til at bruge det rigtigt.

- Alternativerne til tandtråd er de såkaldte interdentalbørster, der minder om en piberenser, og tandstikkere.

Kilde: Palle Holmstrup

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx