Af Ritzau - 21/12-16 07:01

Trodsige berlinere forsvarer multikulturel by ved vartegnTrodsige berlinere forsvarer multikulturel by ved vartegn

Ved Gedächtniskirche, som er monument for fred og forsoning, mødes sørgende fortsat for at stå sammen.

Sorgen trænger sig på, og hovedet er fyldt med spørgsmål uden svar. To dage efter mandagens angreb, der kostede 12 livet og sårede 50, er flere mennesker dog begyndt at vise sig på gaderne i Berlin.

Det brutale angreb på et julemarked i den tyske hovedstad overrasker dog ikke de sørgende, som mødes for at dele et stille øjeblik og vise sammenhold ved bloklys, blomster og hilsner.

Nogle snøfter, andre græder, og enkelte har svært ved at skjule vreden.

- Det er frygteligt, det der pludselig skete her. Det er ikke nyt, men pludselig sker det lige om hjørnet.

- Jeg har tænkt, at det kun er et spørgsmål om tid, før det også skete her. Det, der skete i Nice og det, der skete her, kan man slet ikke forhindre. Man kan ikke gøre andet end at komme her og vise sin støtte, siger Felix Anders.

Han står ved et improviseret mindesmærke tæt på Gedächtniskirche, som blev bombet til ruiner under Anden Verdenskrig, men som i dag står som et monument på fred og forsoning.

Budskabet er det samme på beskederne ved mindesmærkerne.

- Giv freden en chance.

Politiet havde først anholdt en ung pakistansk asylansøger, som ordensmagten formodede var gerningsmanden.

Men han blev tirsdag aften løsladt, da der ikke var tilstrækkeligt med beviser til at tilbageholde ham ifølge den føderale anklagemyndighed.

Det tyske højrefløjsparti Alternative Für Deutschland (AfD), som er indvandrerkritisk, var hurtig til at skyde skylden på den lempelige flygtningepolitik i Tyskland.

Den har betydet, at landet har taget imod flere asylansøgere end noget andet land i Europa. Berlin har i årevis været en multikulturel by, hvor udlændinge udgør knap 20 procent af befolkningen på 3,6 millioner mennesker.

Flere sørgende advarede mod forhastede konklusioner.

- Jeg er bange for, at folk bliver endnu mere intolerante omkring hele spørgsmålet om asylansøgere i Tyskland, siger tyske Oliver.

Nogle ønskede ikke at udtale sig til pressen, men siger, at de er mødt op for at vise deres støtte til de efterladte og deres modstand mod den slags angreb.

- Det er skrækkeligt. Alle var her for at fejre julen med deres kære. Nu har vi været vidne til et terrorangreb i hjertet af Berlin.

- Det står klart, at der vil komme en diskussion af konsekvenserne, men det bliver ikke i dag. Vi skal først vide nøjagtigt, hvad der er sket, siger Cem Özdemir, som udgør halvdelen af formandskabet i det tyske miljøparti De Grønne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx