Af Ritzau - 13/11-16 14:21; Opdateret: 13/11-16 15:18

Tsunami rammer New Zealand efter jordskælvTsunami rammer New Zealand efter jordskælv

Den første bølge er nok ikke den største, siger civilforsvar, som advarer alle om at holde sig væk fra vandet.

New Zealands civilforsvar oplyser, at en formentlig mindre tsunami har ramt den nordøstlige del af sydøen efter et kraftigt jordskælv.

- Den første bølge er måske nok ikke den største. Bølger kan fortsætte i flere timer. Bevæg jer ind i landet eller til højereliggende områder øjeblikkeligt, hedder det i meldingen fra civilforsvaret.

Anna Kaiser, en seismolog på GNS Science, siger til nyhedsbureauet Reuters, at en meter høj bølge er blevet målt i North Canterbury - området nord og syd for byen Christchurch.

Ifølge den amerikanske og den tyske geologiske tjeneste er jordskælvet målt til 7,8 og har kunnet mærkes over hele New Zealand.

New Zealands egen geologiske tjeneste, Geonet, har revideret sin beregning og anslår jordskælvet til 7,5 mod tidligere 6,6.

USA's geologiske tjeneste (USGM) oplyste tidligere, at jordskælvet havde sit centrum i 10 kilometers dybde, men har siden korrigeret det til 23 kilometers dybde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Folk på østkysten skal bevæge sig mod højereliggende områder. Resten af New Zealand skal holde sig væk fra strandene og væk fra vandet, lyder en Twitter-meddelelse fra civilforsvaret.

Jordskælvet havde sit epicenter knap 100 kilometer nordnordøst for Christchurch, der er den største ø på sydøen.

Hvad der har forårsaget tsunamien er endnu ikke kendt.

Civilforsvaret har udsendt kort over tsunami-områder i og omkring hovedstaden Wellington, der ligger på den sydligste del af nordøen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du en elektronisk p-skive? Så...
bt.dk
Han holdt tungen lige i munden: Et...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx