Af Ritzau - 22/12-16 00:08; Opdateret: 22/12-16 01:40

USA returnerer stort område på øen Okinawa til JapanUSA returnerer stort område på øen Okinawa til Japan

USA har returneret 4000 hektar til Japan. De lokale er dog stadig utilfredse med USA's tilstedeværelse på øen.

USA har onsdag officielt tilbageleveret et område på knap 4000 hektar på Okinawa til Japan. Det er den største enkeltstående tilbagelevering af land på øen siden 1972.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

- Tilbageleveringen reducerer arealet af USA-kontrolleret jord på Okinawa med 20 procent, udtaler talsmand for det amerikanske udenrigsministerium John Kirby ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Samtidig er vi fortsat i stand til at opfylde vores sikkerhedsmæssige forpligtelser, tilføjer han.

Det enorme område er ifølge nyhedsbureauet Reuters en del af et nordligt øvelsesområde, der i daglig tale kaldes Camp Gonsalves eller Jungle Warfare Training Center.

- Returneringen viser den samarbejdsvillighed, der er en naturlig del af den amerikansk-japanske alliance og er et skridt mod en justering af de amerikanske styrker i Japan, siger han.

Under overdragelsesceremonien i Tokyo onsdag deltog blandt andre den amerikanske ambassadør i Japan, Caroline Kennedy, og den japanske premierminister, Shinzo Abe.

USA erobrede den japanske ø under Anden Verdenskrig og leverede den tilbage til Japan i 1972.

Ikke desto mindre er det amerikanske militær fortsat massivt til stede på Okinawa. Cirka halvdelen af de omkring 50.000 amerikanske militærfolk, der befinder sig i Japan, holder til på Okinawa.

USA's tilstedeværelse på øen har gennem årene ført til frustrationer i lokalbefolkningen, der klager over støj og gener fra fly og træningsøvelser.

Og spændingerne tog til tidligere i december, da et amerikansk militærfly af typen V-22 Osprey styrtede ned sydvest for Okinawa.

Mange af øens godt én million indbyggere er således bekymret for, at der skal ske flystyrt i befolkede områder.

Arealet, der onsdag blev leveret tilbage til Japan, ligger ifølge nyhedsbureauet AFP i et tyndt befolket område, mens andre faciliteter, herunder flybaser, er placeret længere sydpå eller i nærheden af boligområder.

Torsdag finder en anden ceremoni sted på selve Okinawa.

Japanske medier rapporterer, at Okinawas guvernør, Takeshi Onaga, har i sinde at blive væk og i stedet deltage i en protest mod det amerikanske militærs tilstedeværelse på øen.

Okinawa betragtes som et strategisk omdrejningspunkt for den sikkerhedsmæssige alliance mellem Japan og USA, som står over for en voksende militær magt i Kina og et uforudsigeligt Nordkorea med langtrækkende missiler.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I smerter før storstilet arrangement:...
bt.dk
Voldsom brand hærger strandkro: 'Der...
bt.dk
Blev enkemand som 38-årig: Nu er...
bt.dk
Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx