14/02-16 07:31

USA-kender: Obama kan videregive en progressiv højesteretUSA-kender: Obama kan videregive en progressiv højesteret

Barack Obama har fået en unik mulighed for at efterlade en progressiv højesteret, siger USA-kender.

Efter den konservative højesteretsdommer Antonin Scalias død, har præsident Barack Obama en sjælden mulighed for at tippe magtbalancen i den magtfulde amerikanske højesteret.

Det siger USA-kender og ph.d.-studerende Mads Fuglede til Ritzau.

- Det er en unik mulighed, at man som demokratisk præsident kan pege på en progressiv dommer. Ovenikøbet en, der kan tippe balancen i USA's Højesteret.

Men det bliver ikke en nem opgave for Barack Obama, siger Mads Fuglede.

- Man så blandt andet betydningen af USA's Højesteret, da Obamacare blev stemt igennem med et snævert flertal. Den kan have helt afgørende betydning, og der er derfor også rift om at være det parti, der udnævner den afgørende dommer.

Efter Scalias død består USA's Højesteret lige nu af fire liberale og fire konservative dommere.

Samtlige republikanske præsidentkandidater sagde under kandidatdebatten natten til søndag, at de vil have den næste præsident til at udnævne Scalias efterfølger. Også selv om præsidentvalget først er til november.

Også Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, sagde lørdag, at han vil blokere for, at Barack Obama får lov til at udnævne en ny dommer til at efterfølge Scalia.

Præsidentens nominering skal stemmes igennem Senatet, så republikanerne kan med deres flertal bestemme, om Obamas kandidat skal udnævnes.

- Det kan være, at vi kommer til at se, at Obama vil nominere en højesteretsdommer, som ikke er ubetinget progressiv. Simpelthen fordi han skal have ham udnævnt, inden der eventuelt kommer en republikansk præsident.

- Uanset hvad er det en stor mulighed, Obama har fået. Han kan efterlade sig en højesteret, der er mere til demokraternes fordel, end den var, da han overtog posten, siger Mads Fuglede.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset deler billede indefra: Her...
bt.dk
Engelsk legende helt vild med...
bt.dk
Sejlere giver prins Henrik ekstra 27...
bt.dk
Tusinder af danskere stod i kø for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx