Af Ritzau - 14/04-17 11:04

Minister: Havvindmøller uden statstilskud er et gennembrudMinister: Havvindmøller uden statstilskud er et gennembrud

Dongs nye kontrakt på havvindmølleparker i den tyske del af Nordsøen viser vejen for havvind uden tilskud.

Med en ny kontrakt er energiselskabet Dong med til at vise vejen for nye geografiske og finansielle muligheder for havvind.

Det mener Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der kalder kontrakten på tre havvindmølleprojekter i den tyske del af Nordsøen for et gennembrud.

Særligt en del af kontrakten, hvor Dong forpligter sig til at opføre to af de tre parker uden statsligt tilskud, hæfter ministeren sig ved.

- Det her er et kæmpemæssigt gennembrud, at det nu kan lade sig gøre at opføre havvindmøller uden tilskud, det er jo helt fantastisk.

- Det er med til at vise, at der har været en enorm teknologiudvikling, der ikke mindst skyldes, at danske virksomheder er helt i front inden for grøn omstilling, vedvarende energi og ikke mindst inden for havvind, siger han.

Adspurgt om det skal have konsekvenser for den danske støtte til den grønne energi, svarer ministeren:

- Det bekræfter mig i, at når vi skal til at tilrettelægge den fremadrettede danske energipolitik, så er det via teknologineutrale udbud, der sikrer, at vi får den lavest mulige pris - det vil sige alle kan byde ind.

- Og det her viser, det kan lade sig gøre uden tilskud, siger han.

De tre nye havvindprojekter har tilsammen en kapacitet på 590 megawatt og skal stå færdige i 2024.

Rettighederne blev sikret i en auktion, hvor Dong Energy sammen med andre selskaber lagde bud ind på det tilskud per produceret megawattime, som de ville have af den tyske stat.

Her lagde Dong Energy for to af parkernes vedkommende et bud på nul euro. Det blev godtaget.

Ifølge ministeren bør man forruden buddet hæfte sig ved placeringen af de nye parker i Nordsøen.

Området kan nemlig blive det nye "Silicon Valley" for vind, mener han.

- I den tyske del af Nordsøen, ser jeg et kæmpemæssigt potentiale for udbygningen af yderligere havvindmølleprojekter i Nordsøen af den række af lande, der ligger op til Nordsøen, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx