Af Ritzau - 29/12-16 21:18; Opdateret: 29/12-16 21:35

Ekspert om USA-sanktion: Bemærkelsesværdigt og gammeldagsEkspert om USA-sanktion: Bemærkelsesværdigt og gammeldags

USA's udvisning af 35 russiske diplomater er et bemærkelsesværdig og gammeldags skridt, siger Rusland-ekspert.

Det voldsomt anspændte forhold mellem Rusland og USA blev torsdag aften forværret, da den amerikanske præsident, Barack Obama, meddelte, at 35 russiske diplomater vil blive smidt ud af USA inden for 72 timer.

Og den udmelding er ikke blot alvorlig - den er også bemærkelsesværdig.

Det siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert i russiske forhold

- Det er en bemærkelsesværdig udvikling, fordi det er et forholdsvist stort antal diplomater - også i historisk perspektiv, hvor man ofte bruger det her redskab, siger Flemming Splidsboel og tilføjer:

- Det er også bemærkelsesværdigt, fordi det er et meget gammeldags skridt i forhold til det, som russerne har foretaget sig.

Han henviser til den hackersag, der er anledningen til, at amerikanerne nu indfører sanktioner mod Rusland.

Her beskylder USA russerne for at udføre hackerangreb under den amerikanske valgkamp og dermed påvirke det endelige valgresultat.

Barack Obama melder torsdag aften også ud, at man vil indlevere en rapport til Kongressen i de kommende dage. Rapporten handler om Ruslands "bestræbelser på at blande sig i vores valg" samt "ondsindet cyberaktivitet".

Og hvis USA bruger oplysninger om Ruslands cyberaktivitet, vil det på en helt anden måde end diplomatudvisningen være en form for gengældelse for russernes påståede handlinger i forbindelse med valget.

- Hvis USA finder oplysninger om Rusland og offentliggør dem, så vil det være mere i stil med det, Rusland har gjort, siger Flemming Splidsboel.

- Og det vil også være en bemærkelsesværdig udvikling.

Generelt har der været rigtig kold luft mellem de to stormagter på det seneste, lyder det fra seniorforsker Flemming Splidsboel.

- Forholdet er rigtig dårligt, og det har udviklet sig i en rigtig negativ retning de seneste år. Både på grund af Syrien og på grund af Ukraine, men også på grund af nogle af de ting, som russerne foretager sig i Europa, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Irriteret Magnussen havde ingen ord:...
bt.dk
Politiet: Mand faldt ned fra lygtepæl...
bt.dk
Løkke til kronprins Frederik: Hvor vi...
bt.dk
Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx