Af Ritzau - 23/04-17 22:14

Dansk diplomat i Frankrig: Franskmændene vil fornyelsenDansk diplomat i Frankrig: Franskmændene vil fornyelsen

Det er en uvis politisk fremtid, som Frankrig går i møde med deres to præsidentkandidater, siger diplomat.

Franskmændene skal vælge mellem to helt modsatrettede retninger for Frankrig, når de skal stemme til anden valgrunde i det franske præsidentvalg om to uger.

Sådan skitserer den danske ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering, det politiske billede i landet, efter de første prognoser af den første valgrunde er offentliggjort søndag aften.

- Det er Macrons globalisme sat over for Le Pens nationalisme.

- Det vil sandsynligvis stå meget klart for franskmændene, at det er to helt forskellige programmer, de skal vælge imellem, siger hun.

Ifølge de første prognoser, efter at valgstederne søndag aften lukkede i Frankrig, er det midterkandidaten Emmanuel Macron og den højreorienterede Marine Le Pen, der går videre til anden runde af det franske præsidentvalg.

Slaget skal dermed stå mellem to kandidater, der begge kommer fra nye partier, når der om to uger er anden valgrunde.

- Det peger i retning af, at franskmændene har villet noget andet.

- De har valgt for så vidt to kandidater, der på hver deres måde taler om fornyelse, og som vil gøre op med den politik, man har ført de senere år, siger Kirsten Malling Biering.

En fornyelse der også vil give en endnu uvis og muligvis ustabil regeringskonstellation, når præsidenten skal skabe et flertal bag sig.

- Det er klart, at på den anden side af det her præsidentvalg, venter der også et parlamentsvalg, hvor det selvfølgelig kan blive vanskeligt for dem at få nogle faste, bæredygtige flertalskonstellationer i den franske nationalforsamling, siger hun.

De resterende øvrige partier, hvis kandidater ikke har sikret sig en plads i anden runde, bakker i stort omfang op om Macron og opfordrer deres vælgere til at stemme på ham ved anden valgrunde 7. maj.

Men det er uvist, hvilken regeringskonstellation en eventuelt sejrende Macron vil skabe.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael er sporløst forsvundet:...
bt.dk
Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx