Af Ritzau - 03/03-17 15:29

Her er de sundere alternativer til købedressingerHer er de sundere alternativer til købedressinger

Man kan snildt peppe sin salat op med hummus, puréer eller skyrbaserede dressinger i stedet for den klassiske Thousand Island eller cremefraichedressing.

En sprød salat glider lettere ned med et pift dressing.

Men nogle dressinger kan indeholde en del fedt, salt og sukker, fortæller Trine Grønlund, der er ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

Derfor råder hun til at vælge dressinger, der ikke overstiger Hjerteforeningens anbefalinger på maks. 5 gram fedt pr. 100 gram og 0,8 gram salt pr. 100 gram.

- Man kan vælge en olie-eddike-dressing, der er Nøglehulsmærket, så man er sikret en sundere dressing, siger Trine Grønlund.

Det er forholdsvis nyt at bruge Nøglehulsmærket på dressinger, så derfor bør man gennemgå varedeklarationen.

- Det bedste råd er at kigge på bagsiden og sammenligne produkternes sukker,- salt,- og fedtindhold samt kigge på det samlede energiindhold, tilføjer hun.

Heldigvis findes der velsmagende alternativer, hvor man selv kan dosere mængderne og helt udelade salt og sukker.

Mette Pedersen, der er formand for Foreningen for Kliniske Diætister og er diætist på Frederiksberg Hospital, har en række bud på sundere substitutter til den klassiske Thousand Island eller cremefraichedressing.

Især magre, men proteinrige mælkeprodukter som hytteost, skyr, kvark og fromage frais er gode at bruge som base i stedet for cremefraiche, som typisk bruges i dressinger.

- Så kan man røre enten friske eller tørrede krydderurter i, lyder hendes tip.

For at afbalancere smagen anbefaler Louisa Lorang, der er madskribent og kok i blandt andet "Go' Morgen Danmark", to ingredienser, der pepper dressingen op.

- Hvis man laver cremede dressinger, er det godt at justere smagen med lidt dijonsennep og eddike. Bitterheden og syren gør, at den ikke bliver kvalm og kun smager af mejeriprodukt, siger hun.

Grøntsagspuréer, som er blendede grøntsager med eksempelvis skyr i, guacamole og især hummus, hvor halvdelen af kikærterne er skiftet ud med grønne ærter fra frost, er også lækre alternativer til den klassiske dressing.

- Ærterne gør, at der kommer mere væde ved, så man ikke behøver ligeså meget olie for at undgå, at hummussen bliver tør. Og så ender du faktisk med at dyppe grøntsager i grøntsager, fortæller Louisa Lorang.

Netop olie med et højt indhold af omega 3,- og omega 9-fedtsyrer som oliven,- raps,- og hørfrøolie er også gode at røre op med krydderurter, chili, hvidløg eller vinaigrettes som balsamico,- æblecider,- eller hindbæreddike, fortæller Mette Pedersen.

- Det bliver ikke en mager dressing, men man får derimod sunde fedtstoffer, som man godt kan tåle, med mindre man overdynger salaten med flere deciliter, siger hun og uddyber:

- En tommelfingerregel er at bruge en teskefuld olie pr. person i madlavningen, og det gælder også dressinger. Er man normalvægtig, er det helt okay at spise dressinger med sunde olier i, og nogle kan også godt tåle lidt mere end en teskefuld. Er man overvægtig eller i gang med et vægttab, skal man altid passe på med mængderne, lyder det fra Mette Pedersen.

Vil man ikke have dressing på, kan man drysse sin salat med knasende eller søde toppings i stedet for, anbefaler hun.

- Nødder, bær og frugter kan give salater og grøntsager et tvist, og så kan lime og citron også gøre ufatteligt meget for smagen, siger Mette Pedersen.

Både Mette Pedersen og Trine Grønlund understreger, at det er bedre at bruge købedressinger – uden at pøse det på - hvis det er den eneste måde, man kan få sine grøntsager ned på.

Sådan laver du sundere dressinger selv:

- Brug magre, men proteinrige mælkeprodukter som skyr, hytteost, kvark eller fromage frais som base i stedet for cremefraiche.

- Juster smagen med friske eller tørrede krydderurter, eddiker og dijonsennep.

- Ved at bruge grøntsagspuréer, hummus og guacamole i stedet for klassiske dressinger dypper du grøntsager i grøntsager.

- I stedet for dressinger eller olier kan man også toppe sin salat med nødder, frugter eller bær.

Kilder: Hjerteforeningen, Mette Pedersen, formand for Foreningen for Kliniske Diætister, Trine Grønlund, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen og Louisa Lorang, kok og madskribent.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx