Af Ritzau - 14/03-17 14:01; Opdateret: 14/03-17 14:45

Tyskland øger pres på Facebook med forslag om kæmpebøderTyskland øger pres på Facebook med forslag om kæmpebøder

Det skal give bøder op til 50 millioner euro i Tyskland, hvis sociale medier ikke fjerner kriminelt indhold.

Facebook, Twitter og andre sociale medier skal kunne straffes med store millionbøder, hvis de ikke fjerner bagvaskende eller hadefuldt indhold.

Den tyske regering har tirsdag fremlagt et lovforslag. Heri lægges op til, at man kan give bøder på op til 50 millioner euro. Det svarer til 372 millioner danske kroner.

- Vi bliver nødt til at øge presset på de sociale medier, så selskaberne tager deres ansvar med at fjerne kriminelt indhold alvorligt, siger justitsminister Heiko Maas.

Forslaget giver medierne 24 timer til at fjerne indhold, hvis det skønnes at være bagvaskelse eller hadefuldt. Ellers vanker en bøde.

Bøderne kan være op til fem millioner euro for enkeltpersoner. For virksomheder kan de blive på 50 millioner euro, fastslår Maas.

Lovforslaget er lagt frem, mens Tyskland forbereder valg til Forbundsdagen i efteråret.

Der har været udbredt bekymring for sociale mediers effekt på valget. Det skyldes undersøgelser, som har vist, at falske nyheder tilsyneladende spillede en væsentlig rolle i det amerikanske præsidentvalg.

Den tyske regering ønsker med loven også en løbende evaluering af, hvordan klager over indhold på de sociale medier håndteres.

I sidste uge afviste en tysk domstol en syrisk flygtnings klage over Facebook.

Han tog i 2015 en selfie med forbundskansler Angela Merkel. Fotoet blev efterfølgende delt i flere urigtige sammenhænge på Facebook.

Syreren blev via billedet blandt andet koblet til bombeangreb i Bruxelles og til en brandstiftelse i Berlin. Derpå lagde han sag an mod Facebook for spredning af falske nyheder.

Facebook har fjernet flere af opslagene. Men ifølge syrerens advokat, Chan-jo Jun, lå der fortsat - i hvert fald indtil i sidste uge - flere falske opslag på Facebook med billedet.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx