Af Ritzau - 12/05-16 07:35

Få børnene med på en ugentlig vegetardagFå børnene med på en ugentlig vegetardag

To ud af tre børn i Danmark spiser ikke nok grøntsager. Men det behøver ikke være besværligt at holde kødfri dag med ungerne.

Det kan være godt for miljøet, dyrevelfærden og planeten at indføre en ugentlig kødfri dag. Men det kan også gavne dine børns sundhed.

63 procent af danske børn mellem fire og 10 år spiser ikke de 400 gram frugt og grønt om dagen, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Det viser de nyeste tal fra DTU Fødevareinstituttet fra 2013.

Børn over 11 år skal ligesom voksne spise 600 gram om dagen. Kun 17 procent af danskerne over 11 år spiser de berømte '6 om dagen'.

Men det behøver ikke at være besværligt at få børnene med på vegetarvognen, siger Lisel Vad Olsen, som driver hjemmesiden redjordensimpelt.dk.

Hun har en kødglad søn på syv år, som skulle vænne sig til nye spisevaner, da Lisel Vad Olsen blev veganer for halvandet år siden.

- Det har helt klart været en udfordring, men jeg har forklaret ham, at jeg synes, det er synd at slå dyr ihjel for at spise dem, og det forstår børn godt, siger hun.

Lisel Vad Olsen har haft succes med at lave retter, som minder om det, sønnen plejer at få. Det kan være lasagne med linser eller spaghetti med hakkede champignoner i stedet for kødsovs.

Sojabøffer og frikadeller af tofu er også gledet ned, sammen med 'falsk' bacon - også kaldet 'facon' - hvor man bager krydret aubergine, svampe eller tofu i ovnen, så det smager af bacon.

Lisel Vad Olsen anbefaler, at man tager børnene med i køkkenet og giver dem lov til at prøvesmage.

Hvis børnene ikke kan lide bestemte grøntsager, synes hun ikke, man skal tvinge det i dem.

Men det kan være en god idé at lade børn smage på en fødevare mange gange, før man endegyldigt siger, at barnet ikke kan lide fødevaren.

Det siger Sisse Fagt, som er seniorrådgiver i afdelingen for Risikovurdering og Ernæring ved DTU Fødevareinstituttet.

- Smagspræferencer udvikler sig, så selv om et barn på seks år ikke kan lide en grøntsag, skal de smage på den igen, når de fylder syv eller otte år, siger hun.

Hun anbefaler at servere frugt og grønt i mange forskellige farver, så det ser indbydende ud for børnene. Det kan også være en god idé at koge grøntsager eller putte dem i ovnen i stedet for at servere dem rå.

- Børn tiltrækkes af sød smag, fra de er helt små. Hvis man koger grøntsager eller laver dem i ovnen, kommer den søde smag frem, og den bitre smag bliver tonet ned, siger Sisse Fagt.

Børn er født med en præference for søde ting, fordi modermælken er sød og fed.

Man kan også servere søde cherrytomater, rød peber eller sikre, at de rå gulerødder, børnene tilbydes, er en sort, som smager sødt.

Hvis du vil vænne dine børn til at spise grøntsager, er det også vigtigt at komme tidligt i gang.

Et stor dansk-europæisk undersøgelse fra forskningssamarbejdet HabEat, som beskæftiger sig med børns madvaner, har vist, at børn bedst lærer at spise grøntsager, når de er mellem seks og 12 måneder gamle.

Når børnene er fyldt et år, er de meget mere skeptiske omkring nye madvarer og påvirket af forældrenes vaner.

Fakta: Hvis du vil gå hele vejen:

- Ifølge den offentlige sundhedsportal, sundhed.dk, udvikler børn med en velafbalanceret vegetarisk kost sig lige så godt som børn, der spiser kød.

- Men hvis du har vælger, at dit barn skal leve vegetarisk, skal du være særligt opmærksom på, at barnet får nok calcium, zink, protein, vitamin B12 og D-vitamin. Især mens barnet er mellem et og fem år, hvor barnet vokser og udvikler sig hurtigt.

Kilde: sundhed.dk

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så du også de høje flammer ved...
bt.dk
Se billederne: Snestorm skaber kaos i...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx