Af Ritzau - 15/10-16 12:45; Opdateret: 15/10-16 17:05

Ministre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbudMinistre: Vi fjerner voldelige patienter fra botilbud

Det er nødvendigt at gribe ind over for voldelige patienter i psykiatri, mener sundhedsminister Sophie Løhde.

storybild

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) glæder sig over 150 pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i en plan til 400 millioner kroner mod bold på bosteder. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Ansatte i psykiatriens bosteder og nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger skal ikke frygte for at gå på arbejde, fordi nogle patienter angriber dem.

Det fastslår sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Det handler om de ansattes sikkerhed. Men det handler så sandelig også om de øvrige beboeres sikkerhed, siger Sophie Løhde.

- Nogle mennesker er ikke egnet til at bo på botilbud. De har behov for en langt mere specialiseret indsats. Derfor etablerer vi nogle nye afdelinger. Vi skal forebygge vold og kriminalitet og skabe en mere tryg hverdag.

Fem ansatte på bosteder er dræbt af patienter i de seneste fire år.

I håb om at forebygge yderligere vold på bosteder, er Folketingets partier minus Enhedslisten lørdag enedes om at oprette 150 pladser på nye, specialiserede socialpsykiatriske afdelinger.

Afdelingerne skal behandle patienter med svære psykiske lidelser og komplekse sociale problemer. Patienterne reagerer voldeligt. De skal også behandles for alkohol- og stofmisbrug. Patienterne behandles kun på én institution.

- Disse mennesker er i forvejen udsat for massive tvangsindlæggelser. Dem skal vi forsøge at få nedbragt. Dermed kan vi reducere tvang over for målgruppen, siger Sophie Løhde.

Socialminister Karen Ellemann (V) roser aftalen i satspuljen til 400 millioner kroner.

- Beboerne og medarbejderne på botilbud lever i en hverdag, hvor der både er overgreb, vold og trusler. De forfærdelige hændelser viser, at en mindre målgruppe har brug for en anden type hjælp, siger Karen Ellemann.

Hun understreger, at der ikke kommer mere tvang mod patienter på bosteder. Der skabes 150 pladser på nye afdelinger.

- Man kan kun komme derhen uden samtykke ved at blive tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling, siger Karen Ellemann.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx