Af Ritzau - 20/10-16 11:15; Opdateret: 20/10-16 12:33

Videnskabsfolk kan ikke få kontakt til Mars-fartøjVidenskabsfolk kan ikke få kontakt til Mars-fartøj

Det europæiske rumfartøj Schiaparelli er landet på Mars, men kontakten til fartøjet røg lige inden landingen.

Videnskabsfolkene bag rummissionen ExoMars har mistet kontakten til det europæiske rumfartøj Schiaparelli.

Fartøjet har været på en syv måneder lang rejse til Mars. Men det er nu uvist, om rumfartøjet er landet sikkert på den røde planets overflade, skriver AFP.

Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA), som har sendt Schiaparelli ud i rummet, oplyser, at det ikke er muligt at fastslå, hvordan landingen på Mars er gået.

ESA er nu i gang med at gennemgå en masse data, som Schiaparelli har sendt tilbage til Jorden, for at opklare, hvad der er sket.

Men selv hvis Schiaparelli er blevet smadret under landingen, kan missionen alligevel godt betegnes som en succes, siger astrofysiker fra Tycho Brahe Planetarium Tina Ibsen.

- Halvdelen af alle landinger på Mars går galt, derfor ville man teste en masse nye teknologier med Schiaparelli. Og man kan stadig godt få ny viden, hvis det lykkes at få den data, man har brug for, siger Tina Ibsen.

ExoMars-missionen er en todelt mission. Ud over Schiaparelli, som skulle lande på Mars, er rumsonden Trace Gas Orbiter sendt i kredsløb rundt om planeten.

Schiaparelli blev søndag skilt fra rumsonden, og onsdag aften dansk tid brød det 577 tunge fartøj med en fart på 21.000 kilometer i timen gennem Mars' atmosfære. Men lige inden den forventede landing blev kontakten afbrudt.

Videnskabsfolkene ved allerede, at de raketmotorer, som skulle bremse rumfartøjet lige inden landingen, blev aktiveret.

De blev dog slukket tidligere end forventet, og det kan betyde, at Schiaparelli med alt for høj fart er braget ind i Mars.

Thierry Blancquaert, som er ansvarlig for Schiaparelli fortalte onsdag aften til AFP, at fartøjet med sikkerhed er landet.

- Om det har ramt en sten eller et krater, eller om det simpelthen ikke kan kommunikere, ved jeg ikke, fortalte Thierry Blancquaert.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx