16/03-16 17:00

S tøver med støtte til at give kommuner penge tilbageS tøver med støtte til at give kommuner penge tilbage

S er gået i tænkeboks op til torsdagens afstemning om at føre omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne.

Et fælles forslag fra Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti sikrer, at hver en krone i det 2,4 milliarder kroner dyre omprioriteringsbidrag for næste år øremærkes til kernevelfærd i kommunerne.

Et krav, Socialdemokraterne selv har fremført. Men alligevel ved finansordfører Benny Engelbrecht ikke, om partiet vil stemme for forslaget, når det er i folketingssalen torsdag.

- Vi kan konstatere, at regeringen ikke opbakning til sin økonomiske politik fra sine støttepartier. Det er selvfølgelig en ny situation, så nu vil vi bruge tiden frem til afstemningen i morgen til at få afklaret, hvad det betyder parlamentarisk, siger han.

- Vi vil bruge tiden indtil afstemningen i morgen formiddag på at få klarhed over, hvad konsekvenserne vil være. Så vi er gået i tænkeboks.

Flere ministre har tidligere åbnet for, at omprioriteringsbidraget, der pålægger kommunerne at finde én procent i budgetterne årligt fra 2016-2019, kan bruges på skattelettelser. Men det er nu endeligt af banen for 2017.

Spørgsmål: I kan vel som socialdemokrater ikke være politisk uenige i forslaget?

- Udfordringen er, at man ikke har en afklaring for 2018 og 2019. Desuden er der nogle ret svære bløde formuleringer i den vedtagelse, der ligger. Der står, at man "bør" føre pengene tilbage - ikke at man "skal" føre pengene tilbage, siger Benny Engelbrecht.

- Vi skal ikke ende med en gummiparagraf, så pengene ender med at blive brugt til noget helt andet alligevel.

Spørgsmål: Er det ikke forsikring nok, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på talerstolen forsikrede, at pengene "skal" gå til kernevelfærd i kommunerne?

- Det havde været rart, hvis man havde skrevet det, man rent faktisk mente, i forslaget. Det er ikke et elevråd, vi sidder i, det er rent faktisk Folketinget.

Spørgsmål: Men forslaget ligner jeres eget beslutningsforslag?

- Det er jeg uenig med dig i. Der er ikke nogen afklaring for 2018 og 2019, og der er heller ikke nogen krav til, hvordan man fører pengene tilbage - eller hvordan man skal forhandle om det, siger Benny Engelbrecht.

Socialdemokraterne kan som Folketingets største parti alene give flertal til Venstre og DF.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx