Af Ritzau - 12/05-16 10:04; Opdateret: 12/05-16 11:27

Danmark vil slette transkønnede fra sygdomslisteDanmark vil slette transkønnede fra sygdomsliste

Danmark vil gå enegang, hvis ikke transkønnede inden efteråret fjernes fra WHO's liste over psykiske sygdomme.

storybild

(Billede: Mathias Løvgreen Bojesen)

Fra 1. januar skal transkønnede ikke længere defineres som psykisk syge i Danmark.

Hvis ikke FN's sundhedsorganisation, WHO, inden efteråret fjerner transpersoner fra sygdomslisten over psykiske sygdomme, vil Danmark gå enegang og ændre definitionen selv.

Sådan lyder meldingen fra både sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen:

- I øjeblikket står transkønnede under psykisk sygdom og adfærdsmæssige forstyrrelser. Det er voldsomt stigmatiserende og slet ikke den måde, vi ser transkønnede på i Danmark. Det skal være en neutral diagnose, siger han.

- WHO arbejder på et nyt diagnoseregistreringssystem. De har arbejdet meget, meget længe på det. Nu har vi mistet tålmodigheden, og derfor vil vi gerne sende et signal om, at hvis systemet ikke ændres senest til oktober, så vil Danmark gå enegang, siger han.

Sundhedsministeren forsikrer over for DR, at hvis ændringen ikke går igennem i WHO i efteråret, vil regeringen "gå dansk enegang" og selv ændre sygdomsdefinitionen.

Det er ikke alene et spørgsmål om stigmatisering, påpeger Flemming Møller Mortensen:

- Det er voldsomt fordømmende at blive sat i bås med psykisk sygdom og adfærdsmæssige forstyrrelser. Og det har også konsekvenser. Transpersoner er blevet nægtet sygdomsforsikring, fordi de har en diagnose, siger han.

Ordføreren håber, at Danmarks stilling i sagen vil være med til at presse resten af verdenssamfundet.

Transpolitisk talsperson i LGBT Danmark, Linda Thor Pedersen, kalder sundhedsministerens beslutning et stort fremskridt for de transkønnedes forhold.

- Transkønnethed er en naturlig variation ligesom at være venstrehåndet.

- Vi er ikke syge, og vi hører derfor ikke hjemme i kapitlet for psykiatriske sygdomme. Der er stadig nogle, der tror, vi er psykiske syge, da vores diagnose er placeret i det psykiatriske kapitel. Beslutningsforslaget vil helt klart være med til at ændre dette.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

10 sunde vaner, som du skal droppe...
bt.dk
Premier League-stjerne om...
bt.dk
Så skete det: Niklas Landin er blevet...
bt.dk
Kjell tjekkede sin mail - og opdagede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx