Af Ritzau - 22/08-16 10:49

Politifolk havde mistanke til el-Hussein før drabPolitifolk havde mistanke til el-Hussein før drab

De nærmeste øjenvidner til drab ved synagoge afgiver mandag forklaring i retssag mod fire terrortiltalte mænd.

To politifolk havde begge et mistænksomt øje på Omar el-Hussein, i øjeblikkene inden han skød og dræbte den frivillige vagt Dan Uzan i februar i fjor.

Det fortæller politifolkene, som stod vagt sammen med Uzan, mandag i Københavns Byret.

Det er første gang, at offentligheden hører fra de nærmeste øjenvidner til drabet på Dan Uzan. Et drab, der ifølge anklagemyndigheden skal anses som en terrorhandling.

Fire mænd er tiltalt for på forskellig vis at have hjulpet Omar el-Hussein forud for drabet ved synagogen.

- Da vi afløser patruljen før os, så skifter de civile vagter også, og i den rotation, så bemærker jeg en person, som kommer hen til Dan Uzan, fortæller politimanden K mandag i retten.

Den anden politimand beretter, at han har bemærket personen, som altså viste sig at være den bevæbnede el-Hussein, endnu tidligere.

- Ud af øjenkrogen kan jeg se en mand, der er ser ud til at være beruset. Umiddelbart så tænker jeg, at det er overdrevet, og at ham skal vi holde lidt øje med, fortæller den anden politimand, N.

Både K og N - retten har valgt at beskytte deres identitet ved at nedlægge et navneforbud - fortæller, at det hele gik meget stærkt. El-Hussein trak en pistol og skød Dan Uzan i hovedet på klos hold.

- Jeg ser det som en glidende bevægelse, hvor Dan Uzan bliver skudt i hovedet, og en sølvfarvet pistol, som så bliver rettet hen mod os, fortæller K i retten.

Begge politifolk blev ramt af skud. K blev såret i venstre fod, mens N blev ramt i den ene arm. Skaderne var dog ikke alvorlige.

Dog var det nok til, at politifolkene hverken fik pågrebet eller skudt Omar el-Hussein. N fortæller i retten, at han fik affyret et enkelt skud, efter at han havde smidt sig på jorden og rejst sig igen.

Men ved skuddet faldt maskinpistolens magasin ud.

K fortæller, at han løb efter Omar el-Hussein. Men gerningsmanden var hurtigt ude af syne.

Først senere på natten fik politiet igen kontakt med ham. Det skete på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter, hvor el-Hussein blev dræbt i en byge af politiets skud. Ved den lejlighed skød el-Hussein også mod politiet. Men ham ramte ikke.

De fire tiltalte i sagen er ifølge anklagemyndigheden skyldige i medvirken til terrorisme. Mændene vidste, at el-Hussein tidligere den dag havde angrebet kulturhuset Krudttønden, og i timerne efter havde de alle tæt kontakt med Omar el-Hussein.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

USA's topforhandler: EU og Danmark...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert om...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx