Af Ritzau - 03/01-17 19:43; Opdateret: 03/01-17 22:11

Fremtrædende republikaner vil af med Obamas sundhedsreformFremtrædende republikaner vil af med Obamas sundhedsreform

Formanden for Senatets finansudvalg, republikaneren Mike Enzi, foreslår nu at afskaffe Obamacare.

storybild

"Folk skal huske på, at Obamacare simpelthen ikke virker, og det er ikke til at betale," har Donald Trump tirsdag skrevet på Twitter. Nu har Republikanerne stillet et forslag om at afskaffe sundhedsreformen. (Billede: Reuters/Jonathan Ernst)

Allerede inden Barack Obama har forladt Det Hvide Hus til fordel for Donald Trump, er et forslag om at afskaffe den afgående præsidents store sundhedsreform blevet stillet i Kongressen.

Det er den republikanske senator og formand for Senatets finansudvalg, Mike Enzi, der står bag forslaget, oplyser han i en pressemeddelelse.

Sundhedsreformen, i folkemunde kaldet Obamacare, har givet sundhedsforsikring til omkring 20 millioner amerikanere, som tidligere stod uden sundhedsforsikring.

Forslaget om afskaffelsen kommer første dag, Kongressen er samlet i 2017.

Landets kommende præsident har dog allerede meddelt, at han vil af med Obamacare og i stedet skabe øget konkurrence mellem private forsikringer.

- Folk skal huske på, at Obamacare simpelthen ikke virker, og det er ikke til at betale, skrev Donald Trump på Twitter tidligere tirsdag.

Skulle det lykkes Republikanerne at afskaffe den omstridte sundhedsreform, kan det tage flere år at få udviklet nye forsikringer, siger Republikanerne.

Onsdag mødes præsident Obama med en række af Demokraternes kongresmedlemmer for at diskutere forskellige strategier for, hvordan de kan afværge Republikanernes forsøg på at afskaffe Obamacare.

Samme dag mødes USA's kommende vicepræsident, Mike Pence, med lovgivere. De skal blandt andet drøfte mulige erstatninger for Obamacare.

Sundhedsreformen blev vedtaget i 2010 men først fuldt indfaset i 2014.

Den skabte splid i USA. Amerikanerne tvinges nu til at sørge for sygesikring, hvilket ifølge kritikere er en krænkelse af grundlæggende borgerrettigheder.

Obamacare indeholder blandt andet følgende vigtige punkter:

Forsikringsselskaber må ikke afvise folk, der allerede har en sygdom eller lignende. Reformen giver børn mulighed for at være en del af forældrenes sundhedsforsikring, indtil de er 26 år. Og virksomheder med flere end 50 ansatte skal stå for de ansattes forsikring.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Bollywoods første kvindelige...
bt.dk
70-årige Erik raser over grådige...
bt.dk
Nu tager Kong Vinter for alvor fat:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx