Af Ritzau - 08/12-16 12:27

Ret op på skaden: Spis dine tarme i topformRet op på skaden: Spis dine tarme i topform

Har du fået antibiotika for nylig? Så er der grund til at gøre en indsats for at spise tarmen sund igen.

Hvis du har været på en kur med antibiotika eller penicillin, kan dine livsvigtige tarmbakterier være i en sølle forfatning.

For de fleste kan det nemlig tage flere måneder at genvinde en naturlig mangfoldighed af tarmbakterier efter en antibiotikakur, fortæller Oluf Borbye Pedersen, forsker i tarmbakterier og medforfatter til bogen "Tarme i Topform".

Heldigvis kan du selv påvirke din tarmflora - også kaldet tarmmikrobiota - og det kan være en god idé, selv hvis du ikke har været gennem en penicillinkur.

- Med den viden vi har i dag, ser det ud til, at vores madvaner har den mest afgørende rolle for hvilken tarmmikrobiota, vi har. Forskellige former for mad kan ændre store dele af tarmens bakterielle økosystem på blot to døgn, siger Oluf Borbye Pedersen.

For at være god ved tarmen skal vi først og fremmest mindske indtaget af den mad, som er usund for os og vores tarmbakterier.

- Ud med fedt kød og fede mejeriprodukter og begræns indtaget af rødt kød fra firbenede dyr. Tarmbakterierne omdanner stoffer i rødt kød til stoffer, der øger risikoen for åreforkalkning, som kan give blodpropper i hjerte og hjerne, forklarer Oluf Borbye Pedersen.

Han anbefaler også at skære ned på sukker og kager. De nedsætter mangfoldigheden af bakteriearter og øger dermed risikoen for betændelse i kroppen.

For at øge mængden af de gavnlige bakterier er det vigtigt at spise en sund og varieret kost. Oluf Borbye Pedersen anbefaler at spise varieret inden for fisk, fjerkræ og grød og spise mange grøntsager og alle slags bær.

Christine Erritzøe er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed fra Suhrs Seminarium og medforfatter til "Elsk din tarm". Hun anbefaler, at man damper sine grøntsager let, så de ikke er for hårde for tarmen at få ned.

- Sørg også for at få gode umættede fedtstoffer som olier, fede fisk, nødder og kerner. Spis magre proteiner som kylling og fisk. Undgå gluten, sukker og laktose, siger Christine Erritzøe.

Derudover anbefaler hun, at man drikker rigeligt med vand og spiser fermenterede urter, som ifølge Christine Erritzøe gavner tarmbakteriekulturen.

Fakta: Derfor er din tarmflora så vigtig

- Omkring hver femte voksne dansker har alt for få af de hundredvis af bakteriearter, som mennesket har i sine tarme.

- Konsekvensen af at mangle bakteriearter er, at man kan få en mild form for betændelse i kroppen. Det kædes sammen med en øget risiko for en række sygdomme som fedme og type 2 diabetes.

- Nogle former for fedme hos mennesker kan fremkaldes af en bestemt sammensætning af tarmbakterierne.

- Cirka 70 procent af immunforsvaret er knyttet til tarmen, og derfor er en velfungerende tarm og tarmflora vigtig for det generelle helbred.

Kilder: Professor Oluf Borbye Pedersen og Christine Erritzøe, professionsbachelor i sundhed og ernæring

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Kæmp eller tilslut dig': Danske...
bt.dk
Se billedet: Prins Nikolai er på...
bt.dk
Ny forskning: Derfor må du IKKE sove...
bt.dk
Advarsel, voldsomme billeder: Jørn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx