Af Ritzau - 26/10-16 11:59

Kommentatorer: Regeringen er kørt fast i 2025-planKommentatorer: Regeringen er kørt fast i 2025-plan

Regeringen har været afventende og håbet, at der ville komme en løsning, men nu er forhandlingerne kørt fast.

Partierne i blå blok på Christiansborg har kørt et klassisk kyllingeræs mod hinanden, hvor den, der afviger først, har tabt.

Derfor er forhandlingerne om 2025-planen nu kørt fast. For ingen har lyst til at blotte sig eller give sig for at opnå et kompromis om planen, som skal sætte den økonomiske kurs det næste årti.

Det vurderer Børsens politiske kommentator Helle Ib.

- Der er hele vejen rundt spekulationer i, hvorvidt andre har mere at miste ved et givent folketingsvalg eller et muligt forlig end en selv.

- Det har løbet i exceptionel lang tid nu. Regeringen er ved at løbe tør for tid, og det er et selvstændigt problem, når man skal lave opfattende, tung lovgivning, som borgerne også skal kunne acceptere og se soliditeten i, siger hun.

Liberal Alliance står bag en valgtrussel om fem procentpoints topskattelettelse, og Dansk Folkeparti står lige så hårdt på sit modkrav.

Ifølge Helle Ib er kemi afgørende for, om partierne har lyst til at blotte sig eller give sig, og den er ikke blevet etableret ordentligt.

Onsdag fortsætter den tekniske gennemgang i Finansministeriet om den del af 2025-planen, som handler om ejendomsvurderinger og boligskat.

Desuden er forventningen at energiafgiften PSO kommer på forhandlingsbordet onsdag eller torsdag.

I forhold til et nyt system for boligbeskatning har både blå blok samt Socialdemokratiet og De Radikale en interesse i at indgå i en aftale.

- Boligskatten kan blive det første, der bryder isen. Men indtrykket er, når man snakker med folk på Christiansborg, at regeringen synes at være kørt fast.

- Jeg hælder til, at det godt kan lade sig gøre for regeringen. Det kan blive det første ekstremt vigtige pejlemærke, at regeringen ikke er kørt fast, hvis der kommer en bred aftale, siger Helle Ib.

Søs Marie Serup, politisk kommentator hos dagbladet BT, skriver på sin blog, at regeringen er gået i stå.

- Det virker af og til, som om regeringens strategi simpelthen består i at krydse fingre og håbe på, at der sker noget, som kan påvirke udefra.

- Ingen kan se vejen ud, og derfor dømmer man heller ikke regeringen for nøl. Det kan lukke munden på blå blok, at støttepartierne heller ikke kan se det logiske eller hensigtsmæssige i, at det hele kan ende i valg, skriver hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx