Af Ritzau - 21/12-16 09:23; Opdateret: 21/12-16 10:04

DF: Absurd at EU-borgere må få ekstra uddannelse i DanmarkDF: Absurd at EU-borgere må få ekstra uddannelse i Danmark

EU-loven må ændres, så EU-borgere ikke har bedre muligheder for at uddanne sig i Danmark end danskerne selv.

Mandag røg de studerendes mulighed for at tage flere uddannelser på samme niveau i Danmark. Men kommer man fra et andet EU-land med en uddannelse i bagagen, kan man stadig søge ind på en dansk uddannelse.

Et absurd forhold, mener Dansk Folkeparti.

- Det er jo barokt. Hvis vi laver nogle regler, der gør, at danske studerende ikke kan tage den uddannelse, de vil have. Og vi samtidig kan se, at der kan komme unge fra EU med én uddannelse og tage en ekstra uddannelse, som danske studerende ikke kan få lov til.

- Det giver ikke mening, siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Ifølge EU-lovgivningen skal der være ligestilling for studerende. Det betyder, at man kan rejse mellem EU-landene og tage en uddannelse, uden at det koster penge.

Det gælder derfor både for danske og udenlandske studerende, at de kan søge om en uddannelse i et andet EU-land - også selv om de har en uddannelse i forvejen.

Den lov sætter den nye danske lov om dobbeltuddannelse ikke en stopper for, da den kun begrænser muligheden for, at der kan tages flere danske uddannelser.

Socialdemokratiet er opmærksom på, at EU-borgere har ret til en uddannelse i Danmark, selv om de har en i forvejen.

Men uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann (S) siger, at man er meget opmærksom på strømmen af EU-borgere, der kommer til det danske SU-system.

Samtidig understreger hun, at loven om begrænsning af dobbeltuddannelse er blevet lavet af nødvendighed og derfor ikke skal ændres.

- Det er det økonomiske, der var årsagen til det her. Havde vi ikke haft et hul i dagpengesystemet, havde vi ikke lavet denne lov, siger hun.

De Radikale er ikke med i aftalen om uddannelsesloftet og lægger ikke skjul på sin foragt for aftalen. Ifølge partiet er smuthullet under loftet blot et eksempel på, at loven ikke er tænkt tilstrækkeligt igennem.

- Det er helt hul i hovedet, at danskere, der vil uddanne sig for at stille sig bedre på arbejdsmarkedet, nu bliver stillet dårligere end mennesker, der kommer fra andre EU-lande, siger uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forsker: Disse jobs forsvinder i...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Nyt koncept for 55 millioner...
bt.dk
Medier: Fodboldlegende skal giftes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx