Af Ritzau - 24/10-16 18:22

Professor: Dyster udsigt for fremtidige handelsaftaler i EUProfessor: Dyster udsigt for fremtidige handelsaftaler i EU

Udskydelsen af Ceta-aftale risikerer at blokere for EU's fremtidige frihandelsaftaler, siger professor.

Det kan holde andre lande fra at forhandle frihandelsaftaler med EU, at den fransktalende region Vallonien i det sydlige Belgien blokerer for en aftale med Canada.

Det siger Marlene Wind. Hun er professor og centerleder på Center for Europæisk politik ved Københavns Universitet.

EU risikerer at blive opfattet som utroværdig, vurderer hun. Det kan sætte en stopper for, at lande vil forhandle seriøst med den europæiske union, hvis forhandlingerne alligevel risikerer at strande.

- Risikoen er, at EU kan blive opfattet som en utroværdig aftalepartner. Hvorfor ligge så meget arbejde i noget, der alligevel risikerer at falde på jorden?, siger hun.

Den såkaldte Ceta-aftale blev forhandlet færdig i 2014 og mangler kun den sidste godkendelse af medlemslandene. Derefter skulle den efter planen formelt underskrives 27. oktober.

Sideløbende med Ceta-aftalen forhandler EU en langt større frihandelsaftale med USA.

Samtidig er det forventningen, at Storbritannien vil forsøge at forhandle en frihandelsaftale med EU, når regionen udtræder af det europæiske samarbejde. Men aftalerne kan trække i langdrag.

- Det ser dystert ud. Når en lille delstat kan blokere for aftalen med Canada, er der ikke mange, der tror på, at der ikke også vil blive blokeret for aftalerne med Storbritannien og USA, siger Marlene Wind.

- Det må give kolde fødder for briterne, at de skal have godkendt en handelsaftale med EU i alle nationale parlamenter. Det er ikke let, tilføjer hun.

EU og Canada gav Vallonien et ultimatum om at underskrive aftalen senest mandag. Det har regionens parlament afvist.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx