Af Ritzau - 02/05-17 14:48; Opdateret: 02/05-17 16:28

Løkke i Kina: Vi kommer længst med samarbejdeLøkke i Kina: Vi kommer længst med samarbejde

Statsministeren tror på, at samarbejde mellem Danmark og Kina er den bedste måde at påvirke reformer i Kina.

Den bedste måde at få gennemført samfundsreformer i Kina er ved at samarbejde og vedligeholde relationerne mellem de to lande.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som tirsdag indleder sit tre dage lange besøg i Kina, som har pandaer og samhandel som hovedoverskrifter.

Om der også bliver lejlighed til at komme ind på det, der skiller Danmark og Kina, som for eksempel synet på menneskerettigheder og ytringsfrihed, siger Løkke:

- Det må vise sig. Det er jo ikke koreograferede samtaler. Jeg skal mødes med præsidenten og med premierministeren. Erfaringsmæssigt må vi se, hvordan sådan nogle samtaler udvikler sig, siger han.

Men statsministeren understreger, at Kina-besøget ikke kun handler om at sælge flere varer til Kina. Det handler også om myndigheder, der samarbejder på tværs af landegrænser, og om hvordan samfundet skal reguleres.

Og statsministeren mener, at sådanne samarbejder er med til at rykke udviklingen i Kina.

- Kina har fordoblet antallet af kinesere, der rejser ud af Kina. Det at flere og flere også kommer til Danmark og får et indblik i vores samfundsmodel, og den måde vi lever på og omgås på, det sætter sig over tid, siger han.

At vende Kina ryggen vil ikke være i overenstemmelse med danske interesser, siger statsministeren.

- Kina er verdens største nation målt på indbyggertal. Lige om lidt er Kina verdens største økonomi. Landet har flyttet sig. Jeg skal ikke stå og skamrose Kina, men på det parameter det er at flytte folk ud af fattigdom, har Kina været en succes, siger han.

Ifølge Amnesty International Danmark er der mange emner, der burde presse sig på, når statsministeren torsdag mødes med den kinesiske præsident.

Det ville være oplagt at nævne menneskerettigheder, ytringsfrihed og henrettelser, lyder det fra Amnestys generalsekretær i Danmark, Trine Christensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se tidslinjen: 14 danskere, der...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Forbrugerombudsmanden advarer: Får du...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx