Af Ritzau - 05/10-16 16:18

Cheføkonom: Unge bliver tabere i nyt boligsystemCheføkonom: Unge bliver tabere i nyt boligsystem

Der vil være god grund til at spekulere i at købe bolig de næste fire år, vurderer cheføkonom i Nykredit.

Et nyt boligudspil betyder et mere stabilitet boligmarked og mindre frygt for boligbobler. Men også særligt hårde vilkår for dem, der ønsker at komme ind på boligmarkedet fra 1. januar 2021.

Det vurderer cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit.

- De nye boligejere bliver hårdest ramt, siger han.

Onsdag har regeringen fremlagt sit udspil til et nyt system for ejendomsvurderinger og boligskat, der skal træde i kraft i 2021.

Regeringen vil fastlåse både ejendomsværdiskatten og grundskylden ud fra en bestemt procentdel af boligens værdi, så skatten stiger med boligprisen.

Stiger værdien mere end lønningerne, indefryses den overskydende del af skatten. Den skal betales, når man sælger boligen.

Tiltagene vil få de udskældte skatter til at lægge sig på et "rettidigt niveau", mener Tore Stramer.

Men kommende boligejere skal være opmærksomme på den overgangsperiode, der vil være frem mod 1. januar 2021.

I perioden vil regeringen nemlig give nuværende boligejere en skatterabat, så deres boligskat ikke stiger, før de engang selv vælger at flytte til en ny bolig efter 2021.

Der vil altså være fordele i at købe en bolig inden 2021. Samtidig er det muligt, at boligsalget mister pusten efter 2021.

- Der er en risiko for, at de (boligejerne red.) holder stædigt fast i deres skatterabat, og hæmmer aktiviteten i en periode.

Udvalget af boliger kan derfor være mindre i 2021, og samtidig vil personer, der køber en bolig fra 2021 komme til at betale mere i skat. Noget der kan blive dyrt for kommende unge boligejere.

Ifølge Tore Stramer skal de håbe på, at der efter 2021 vil komme generelle fald i boligpriserne.

- Det (skattestigningen red.) vil også komme til at betyde, at priserne falder lidt, siger Tore Stramer.

Ti trods for de muligt faldende priser, mener Tore Stramer dog det er forholdsvist sikkert, at aktiviteten på boligmarkedet vil blive større end normalt i de kommende fire år, hvis udspillet vedtage.

- Der vil være en større tilskyndelse til, at man finder en bolig, man har lyst til at sidde i i mange år frem, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx