Af Ritzau - 07/10-16 13:37

Santos siger om fredspris at freden er nær i ColombiaSantos siger om fredspris at freden er nær i Colombia

Farcs leder, Rodrigo Londono, siger, at det ikke er interessant, at han ikke fik prisen. Det er kun freden.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, accepterer Nobels fredspris "i folkets navn" og udtrykker håb om en snarlig fred i landet.

- Vi er meget, meget tæt på at opnå fred. Jeg modtager denne pris i deres navn: Det colombianske folk, som har lidt så meget under denne krig.

Det er Nobelfonden, der står bag Nobelprisens pengekasse, som videregiver præsidentens ord på Twitter efter at have talt med ham.

Selv var Santos ikke til at kontakte for prisuddeleren, Den norske Nobelkomite, da Santos klokken 11 torsdag blev afsløret som årets modtager af Nobels fredspris.

Da Norges store radio og tv-station NRK forsøgte at få fat i Santos, var det en privatsekretær, der svarede.

- Klokken er fire om natten her i Colombia. Præsidenten sover, lød det korte svar.

For to uger siden indgik Santos en fredsaftale med den venstreorienterede oprørsgruppe Farcs leder, Rodrigo Londono. Aftalen blev i weekenden med snævert flertal afvist af de colombianske vælgere.

Flere har kritiseret, at fredsprisen ikke blev delt mellem Santos og Londono.

Det er ikke interessant, mener Londono.

- Den eneste pris, som vi går efter, er fred med social retfærdighed for et Colombia uden paramilitære grupper, uden gengældelse eller løgne, skriver han på Twitter.

Over 220.000 mennesker har mistet livet under fem årtiers kampe i Colombia mellem hæren og Farc, og seks millioner mennesker har været fordrevet.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx