Af Ritzau - 07/03-17 11:39; Opdateret: 07/03-17 13:40

Domstol: Ikke en menneskeret at kende sin fars identitetDomstol: Ikke en menneskeret at kende sin fars identitet

Det danske retsvæsen havde ret til at afvise genåbning af faderskabssag, fastslår menneskeretsdomstol.

Et fraskilt ægtepar fra København og to drenge får efter alt at dømme aldrig en domstols vurdering af, hvem der er børnenes rigtige far.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviser tirsdag parrets påstand om, at det danske retssystem bør genåbne den spegede faderskabssag.

Parret er overbevist om, at en anden mand er far til morens to drenge. Men menneskerettighedsdomstolen afviser at irettesætte det danske retsvæsen.

Det var således ikke en krænkelse af hverken børnenes eller parrets menneskerettigheder, at Østre Landsret i sin tid afviste at genåbne sagen.

I tirsdagens afgørelse lægges der blandt andet vægt på, at manden fortsatte med at behandle børnene som sine egne, selv om han godt vidste, at i hvert fald den yngste næppe var hans.

Det fremhæves også, at drengene risikerer at blive faderløse, hvis sagen genoptages. Af den grund er en genoptagelse af sagen måske slet ikke i børnenes interesse, lyder vurderingen.

Om sagen fremgår det, at kvinden kom til Danmark fra Tanzania i 2001, efter at parret var blevet gift. Den første søn blev født i 2004. Året efter blev parret separeret. Alligevel fødte kvinden i 2006 endnu en søn.

På det tidspunkt vidste de angiveligt begge, at manden næppe var far til den yngste søn. Parret har i hvert fald forklaret, at de stoppede med at dyrke sex i 2004.

Alligevel skrev de begge under på, at de sammen ville tage sig af også den anden søn. I statsforvaltningen blev manden angivet til at være faren.

I 2008 gik kvinden så til bekendelse. I flere år - siden 2003 - havde hun haft en affære med en anden mand. Angiveligt var elskeren den biologiske far til begge drenge, fortalte hun.

Herefter startede parrets årelange kamp for at få rettet fejlen. I første omgang afviste statsforvaltningen at genåbne sagerne.

Siden omgjorde Københavns Byret den beslutning, men i sidste ende sagde Østre Landsret nej. Et ønske om at indbringe sagen for Højesteret blev afvist af Procesbevillingsnævnet.

Her gjorde det tilsyneladende ingen forskel, at en dna-test nu viste, at manden med al sandsynlighed ikke er faren til de to drenge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx