Af Ritzau - 24/11-16 09:58

Eksministre: Miljøet skriger på sit eget ministeriumEksministre: Miljøet skriger på sit eget ministerium

Godt, hvis Miljøministeriet går solo igen, for miljøet taber typisk i sammenlægninger, siger eksministre.

Det er positivt, hvis det i forhandlingerne om en ny regering lykkes De Konservative at få genskabt Miljøministeriet som en selvstændig enhed.

Det mener de to tidligere miljøministre Ida Auken (R) og Kirsten Brosbøl (S), efter at De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, har luftet ønsket i et interview med Politiken.

Venstre-regeringen slog sidste år miljøet og fødevareområdet sammen og er siden blevet kritiseret for, at især landbrugets krav og ønsker har domineret i forhold til det grønne område.

Og sådan vil det ofte gå i sammenlagte ministerier, mener Ida Auken, der var miljøminister for SF fra 2011-2014.

- Hvis miljøet ikke er et primært fokus, så falder det tit ud. Nogle gange kan det være en smule besværligt at lave den miljørigtige løsning, og derfor kræver det en dedikeret minister, der holder fast i miljøperspektivet, siger hun.

- Jeg tror eksempelvis ikke, at vi havde fået lavet det store skift fra forbrænding af affald til sortering, hvis der ikke havde været et egentligt Miljøministerium, siger Ida Auken.

I regi af det nuværende Miljø- og Fødevareministerium har regeringen blandt andet gennemført den omstridte landbrugspakke, som ifølge Ida Auken er "et kerneeksempel" på, at miljøet endte med at blive lillebror.

- Der manglede en minister, der kunne sige: Hør, vi har kæmpet for det rene vand i 30 år, er det ikke dumt at smide det hele over bord, fordi der er en økonomisk krise i landbruget, siger Ida Auken.

Også tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl hilser det velkommen, hvis det skulle lykkes De Konservative at få trumfet en revitalisering af Miljøministeriet igennem.

Hun advarer dog mod at tro, at det i sig selv ville sætte miljøområdet tilstrækkeligt tilbage på sporet.

- Der vil jo stadig være et Venstre, der fylder meget i den regering, og en eventuel konservativ miljøminister vil uden tvivl ende i interessekonflikter med en fødevareminister fra Venstre, siger hun.

- Og at De Konservative vil vinde sådanne magtkampe, vil jeg se, før jeg tror det.

Dertil kommer, at De Konservative selv - omend nølende - stemte for den omstridte landbrugspakke, minder Kirsten Brosbøl om.

- De Konservative puster sig ofte op og hævder at være den grønne stemme, men de endte jo med at stemme for, siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
LIGE NU: Politiet massivt til stede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx