Af Ritzau - 30/10-16 23:06

Forældre køber sig til omsorg og luksusfødslerForældre køber sig til omsorg og luksusfødsler

Sparekniven på barselsafdelingerne har ført til, at gravide kvinder kan købe sig til pleje i privat sektor.

Individuel fødselsforberedelse, hjælp til amning eller flere dages ophold et sted med en jordemor på vagt døgnet rundt.

Det er nogle af de private tilbud, gravide kvinder og deres familier i stigende grad benytter sig af som konsekvens af nedskæringer på barselsafdelinger. Det skriver Berlingske.

Sparekniven har ført til, at der er groet en privat sektor frem, hvor de gravide kan købe sig til omsorg før, under og efter fødslen.

Tilbuddene spænder fra forberedelse til fødslen, private fødeklinikker og personlige jordemødre, man selv kan tage med på barselsgangen.

Siden 2011 er udbuddet vokset markant, oplyser Jordemoderforeningen, som har registreret 59 privatpraktiserende jordemødre på deres hjemmeside.

Det er en reaktion på, at for eksempel indlæggelsestiden på barselsafdelingerne i løbet af 15 år er bragt ned fra fire døgn til få timer.

Det betyder, at kvinder, der føder for anden gang, ofte sendes hjem med spædbarnet i favnen fire til seks timer efter fødslen. Førstegangsfødende tilbydes i nogle tilfælde at blive natten over.

Et af de private tilbud ligger lidt uden for Tønder og er et såkaldt barselsmotel. Her kan nybagte mødre og familierne bo i fire dage for 13.000 kroner og få hjælp døgnet rundt umiddelbart efter fødslen.

Bag tilbuddet står Anette Abildgaard, som har 18 års erfaring som jordemor. Hun startede sin egen praksis ud fra "en faglig og menneskelig frustration over, hvad det offentlige tilbyder."

- Jeg har det egentligt skidt med at være med til at skabe et A- og et B-hold, men jeg synes, forældrene fortjener at få muligheden, siger hun til Berlingske.

Jordmoderforeningen er bekymret over udviklingen, fordi det kan skabe stor ulighed i sundhed.

Det er dog ikke et overraskende fænomen ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

- Fødslerne på de offentlige sygehuse er blevet mere samlebåndsagtige, og derfor er der nogen, der gerne vil betale for bedre tid og service, siger han til Berlingske.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx