Af Ritzau - 17/12-16 11:24; Opdateret: 17/12-16 11:47

Fagforbund: Arbejdsgiver er skyld i boom af østarbejdereFagforbund: Arbejdsgiver er skyld i boom af østarbejdere

Stillinger, der bliver besat af østeuropæere, har ofte været skjult for ledige danskere, mener 3F.

Den voldsomme stigning i antallet af østeuropæere, der arbejder i Danmark, er dybt bekymrende, mener Henning Overgaard, forbundssekretær i fagforbundet 3F.

- Det er ofte, at arbejdsgivere ikke er gode nok til at gøre danskere opmærksomme på deres ledige stillinger, siger han.

Han reagerer på, at beskæftigelsesministeriet ifølge Berlingske er nået frem til, at 119.000 østeuropæere har arbejdet i Danmark det seneste år. Knap halvdelen har ufaglært arbejde, lyder det.

Det er arbejdsgiverne, der tiltrækker de mange østeuropæere, som er villige til at arbejde under andre vilkår, mener Henning Overgaard.

- Vi er åbne for udenlandsk arbejdskraft, uanset hvor man kommer fra.

- Men det skal foregå til dansk løn og på danske standarder, siger han

til Ritzau.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) hæfter sig ved, at knap halvdelen af de berørte østeuropæere arbejder med manuelt arbejde.

- Nu har vi tal, der dokumenterer, at 46 procent af arbejdspladserne, der bliver varetaget af østeuropæere, ikke kræver, at man er hverken faglært eller ph.d.

- Vi kan tage et opgør med den myte, at det er svært at se jobåbninger for danske ledige, siger ministeren til Berlingske.

Fra 3F lyder det, at nok er der ufaglært arbejde, der er svært at besætte, men ifølge Henning Overgaard er det næsten altid muligt at finde ledige, der vil tage det meste arbejde.

- Men stillingerne skal selvfølgelig være synlige for os, før vi kan gøre vores medlemmer opmærksomme på dem, siger han.

Antallet af Østeuropæere, der arbejder i Danmark, er næsten fordoblet siden 2011, hvor tallet var 66.511, skriver Berlingske.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Efterlyst for milliontyveri: Har du...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert: Kom så, Grosjean!
bt.dk
Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx