Af Ritzau - 31/03-17 11:53; Opdateret: 31/03-17 13:45

Samuelsen om USA-afbud i Nato: En begynderfejlSamuelsen om USA-afbud i Nato: En begynderfejl

Danmarks udenrigsminister bekymrer sig ikke over negative signaler fra USA.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener ikke, der for alvor er grund til at tvivle på USA's fortsatte støtte til Nato.

Heller ikke det faktum, at hans amerikanske kollega i første omgang meldte afbud til sit første møde i alliancen, tillægger Samuelsen den store betydning.

- Man skal huske på, at der altid i sådan en transition som den, der foregår i USA, er ting, som kan gå galt. Man kan kalde det en rookie mistake (begynderfejl, red.), siger udenrigsministeren.

I de seneste 21 år har kun to amerikanske udenrigsministre misset et Nato-møde.

Derfor vakte det stor bekymring, da landets nye udenrigsminister, Rex Tillerson, meldte afbud til mødet i Bruxelles. Det var oprindeligt planlagt til at finde sted i næste uge.

Tilsyneladende var det vigtigere for Tillerson at møde Kinas præsident, Xi Jinping.

Efterfølgende lykkedes det dog parterne at finde en anden dag, hvorfor Tillerson fredag nu alligevel er at finde i Nato-bygningen i den belgiske hovedstad.

- Det er vigtigt at få bekræftet, at det transatlantiske samarbejde er på sin plads, siger Samuelsen om sine forventninger til mødet.

- Vi skal have en rigtig god dialog med Tillerson og bekræfte hinanden i, at vi skal fortsætte kampen mod terrorisme. Vi har udfordringer fra Rusland, så der er mange ting på paletten, siger han.

Et tredje punkt på dagsordenen bliver at drøfte landenes målsætning om at bruge to procent af bnp på forsvaret. Særligt USA har kritiseret sine allierede for at bidrage for lidt.

Sidste år brugte Danmark ifølge en Nato-opgørelse blot 1,14 procent af bnp på forsvar.

Fredag understreger Samuelsen imidlertid, at det med det kommende forsvarsforlig vil bevæge sig i den rigtige retning. Heri sigter man mod at give forsvaret "et substantielt løft".

USA mener, at medlemslandene bør udfærdige en konkret plan om, hvordan målsætningen om de to procent kan nås. Men inden fredagens møde er det ikke noget, Samuelsen har sat i gang.

- Jeg synes, at vi har taget højde for situationen, siger ministeren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Se billedet: 'Gift ved første...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx