Af Ritzau - 16/03-17 16:23

Fem skarpe til Ulla Tørnæs om asylfejlskønFem skarpe til Ulla Tørnæs om asylfejlskøn

Regeringen understreger, at Danmark lever op til FN's målsætning om udviklingsbistand på trods af fejlskøn.

Regeringen får af flere partier kritik for et fejlskøn i 2016, der ifølge Altinget.dk betyder, at cirka 400 millioner kroner af udviklingsbistanden er endt i statskassen.

Det blev i 2016 vurderet, at der ville komme 10.000 asylansøgere til Danmark, men tallet blev betydeligt lavere.

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), svarer her på spørgsmål om de bistandsmillioner, der er ført tilbage til staten:

Spørgsmål: 400 millioner kroner, som var afsat til udviklingsbistand, er i stedet endt i statskassen, fordi regeringens vurdering var et godt stykke fra det endelige tal. Er det en fejl fra regeringens side?

- Det, der er det helt afgørende for mig, er, at vi lever op til FN's gamle målsætning om at bidrage med 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst i udviklingsbistand. Og det gør vi.

- Vi har netop indrapporteret til OECD, og det er det, vi måles på. Der lander vi på 0,75. Så vi lever op til FN's målsætning, som vi har understreget, vi vil det i regeringsgrundlaget, og som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om i forbindelse med udarbejdelse af en ny strategi.

Spørgsmål: Men det skøn, I kom med sidste år, var et godt stykke fra det, det endte med. Allerede i december var I kaldt i samråd om det her. Hvorfor sadlede I ikke om og kom med en lavere vurdering, når det var meget usandsynligt, at der ville komme 10.000 asylansøgere?

- Det, der er det afgørende for mig og for Danmark, er, at vi lever op til FN’s målsætning om at yde 0,7 procent af vores bruttonationalindkomst i udviklingsbistand.

- Så har der været nogle mellemregninger på den danske finanslov. Der er det rigtigt, at vi har arbejdet ud fra et skøn om, hvor mange ressourcer der skulle bruges på det, vi kalder preasyludgifter.

- Det er blevet mindre, fordi vi har fået færre asylansøgere, end vi regnede med at få. Men det har sådan set ikke noget direkte at gøre med, om vi lever op til FN's målsætning eller ej.

Spørgsmål: Bliver de 400 millioner ført tilbage til udviklingsbistanden?

- Vi har igangsat en proces internt i regeringen med henblik på at finde en model, som forhåbentlig kan betyde, at vi kan ramme det nøjagtige tal mere præcist.

- Og når vi har fundet frem til en model for, hvordan vi kan lave prognoser på det område, vil du høre fra mig. Men her og nu er det ud fra den viden, vi har haft, vi har lavet prognoser om, hvor mange asylansøgere, vi forventede, der ville komme.

Spørgsmål: Flere partier kalder det fifleri med tallene. Hvad mener du om det?

- Det er overhovedet ikke fifleri. Det, der er afgørende, er, at vi lever op til FN's 0,7-målsætning.

Spørgsmål: Har Danmark mere gavn af de 400 millioner end de fattige mennesker ude i verden, der ellers kunne have glæde af udviklingsbistanden?

- Vi kunne såmænd bruge hele vores bruttonationalprodukt på udviklingsbistand, og der ville stadig være fattigdom til i verden. Det niveau, vi bidrager med, er selvfølgelig udtryk for en politisk prioritering.

- Og den nuværende regering har prioriteret, at vi skal leve op til FN's målsætning, der hedder 0,7 procent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anklagerens teori: Peter Madsen var...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Biolog advarer hundeejere: Pas på,...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx